Начало Водещи Адв. Михаил Екимджиев само за ДЕБАТИ: Борисов и Пеевски искат да запазят...

Адв. Михаил Екимджиев само за ДЕБАТИ: Борисов и Пеевски искат да запазят своите инвестиции от хора по върховете на съдебната система

34
Адв. Михаил Екимджиев
На снимката: Адв. Михаил Екимджиев

Още през декември миналата година прозираше ясната воля на [Бойко] Борисов и [Делян] Пеевски да запазят своите инвестиции в хора по върховете на съдебната система.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ.БГ адвокат Михаил Екимджиев.

По думите му става въпрос за административни ръководители на съдилища и прокуратури, инспекторите в Инспектората на ВСС, както и членовете на ВСС и главният прокурор.

„Това са онези „въшки“ от Прокурорския съвет, така както те бяха наречени от колегата им Йордан Стоев в един записан разговор между него и [Иван] Гешев“, припомни той.

Според Екимджиев още в навечерието на приемането на промените в Конституцията е било ясно, че няма намерение те да бъдат реализирани на практика.

„Според мен просто се изпълнява по перфектен начин един лесно предвидим сценарий, който и аз, и други анализатори провидяхме, още когато беше направена сглобката, когато започнаха да ни заглавичкват с конституционните промени, когато видяхме, как с помощта на Бойко Борисов и на [Делян] Пеевски, типично в техен стил третото четене на Конституцията мина буквално за часове. Промените бяха приети буквално като правилник за етажната собственост, без никакви обсъждания“, коментира Екимджиев.

„За по-паметливите и наблюдателните анализатори още тогава беше ясно, че е налице сценарий, при който на хартия, проформа, ще бъдат приети някакви изменения в Конституцията, такива, за каквито Христо Иванов, „Да, България!“, „Продължаваме промяната“ настояват от години, но те с няколко технически и практически действия ще бъдат лишени от смисъл и от съдържание“, допълни той.

По думите му тези стъпки са направени още тогава, като в преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Конституцията, беше изрично посочено, че формирането на новите състави на ВСС, на Инспектората и изборът на нов главен прокурор, ще започне поне след 8 месеца.

„Когато голяма част от този срок мина и наближи да се правят истинските промени с измененията в Закона за съдебната власт, чрез които щеше да стане смяната на съдебните инспектори, на Висшия съдебен съвет, надявахме се това да бъде и краят на Борислав Сарафов, тогава се видя, че на всяка цена тези хора трябва да бъдат оставени там“, допълни той.

Според Михаил Екимджиев всичко това е в основата на разпада на сглобката и така се стига до „пълзяща реставрация“.

„Това, което се развихри сега, цели да забави изпълнението на тези уж неотменни приоритети, които ни бяха обещани – ЗСВ, смяна на регулаторите, смяна на ВСС и на Инспектората“, обясни той.

Адв. Екимджиев коментира и случая с акцията в Агенция „Митници“ и намесването на името на главния секретар на МВ Живко Коцев в аферата.

„Очевидно топката беше подадена от ДАНС. Шефът на службата така и не даде отговор, след като две години са следели „контрабандната“ дейност на Марин Димитров и сина му – това е само някакво твърдение, нещо като комикс, в който Марин Димитров – бивш високопоставен служител на МВР и на службите, просто е наречен контрабандист, както и сина му, в нарушение на презумпцията за невиновност.

Това е част от този мръсен сценарий, който отново ни тласка далеч от представите ни за европейска държава, член на НАТО. Нещо средно между животинската „Ферма“ по Оруел и „Планетата на маймуните“. Там отиваме“, допълни той.

Цялото интервю с Михаил Екимджиев четете в събота.

предишна статияСтопанският факултет и филиалът на Софийски университет проведоха за втори път кариерен форум в Бургас
следваща статияДжелатерия в Капри предлага сладолед с вкус, посветен на Г-7