крави

На австрийски фермер е наредено да плати 490 000 евро като обезщетение за вдовеца на жена, която е била стъпкана до смърт от стадото му от крави през 2014 г.

Съдът в Инсбрук издаде решението си по граждански иск, заведен от съпруга и сина на жената, съобщиха от обществения оператор ORF.

Фермерът ще обжалва.

Инцидентът се случи на 28 юли 2014 г., когато 45-годишният германска летовничка се разхожда с кучето си в долината Пинистал на австрийските Алпи в Тирол.

Кравите изведнъж я заобиколили и я стъпкали. Въпреки опитите за съживяване на жената, тя умира от нараняванията си на мястото.

Нейният съпруг и син обвиниха фермера в небрежност, а той пък настоява, че е поставил предупредителни знаци на пасището.

Съдът постанови, че знаците не са достатъчни и че мястото за паша трябва да бъде оградено.

Решението разгневи фермерите от Тирол, които го възприемат като заплаха за препитанието им в планинския район, който е популярна туристическа атракция.

Тиролската селскостопанска камара отхвърли решението като „нямащо връзка с реалността“.

„Решението поражда голяма тревога и несигурност сред земеделските производители, които се сблъскват с въпроса дали трябва да позволят на кравите си да пасат, или пък да закрият пасищата напълно“, каза председателят на камарата Йозеф Хеченбергер.

Регионалните политици също гледат критично на съдебното решение.

„Колкото и трагичен да е случаят, решението на съда не е разбираемо“, оплака се регионалният управител на Тирол Гюнтер Плат.

Асоциацията на земеделските производители и местната търговска камара също предупредиха за „фатални последици“ за сектора.

предишна статияВ Русия ще забраняват мечки, скорпиони и паяци за домашни любимци
следваща статияСтудът се завръща, придружен от валежи предиобед