Начало Новини АА: Посещението на турския президент в Ирак ще даде тласък на проекта...

АА: Посещението на турския президент в Ирак ще даде тласък на проекта „Път за развитие“

44
АА: Посещението на турския президент в Ирак ще даде тласък на проекта „Път за развитие“

Посещението днес на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Ирак се очаква да даде тласък на проекта „Път за развитие“, който ще свърже Персийския залив с Европа през Турция, на фона на тясно сътрудничество между Анкара и Багдад, предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Проектът е изключително важна точка от програмата на посещението на Ердоган в Багдад и Ербил. Това е първото посещение на Ердоган в Ирак от 13 години.

Отношенията между Турция и Ирак се укрепват в резултат на посещения на високо равнище напоследък. 
Изграждането на пристанището Гранд Ал-Фау в Басра, Южен Ирак, с амбицията да бъде най-голямото пристанище в Близкия изток върви с пълна скорост. Планира се пристанището да бъде завършено през 2025 г.

То е част от първата фаза на проекта „Път за развитието“ и се намира в устието на Шат ал Араб, където се сливат реките Тигър и Ефрат, преди да се влеят в морето.

Проектът включва железопътни линии и магистрали от пристанището през градовете Диуания, Наджаф, Кербала, Багдад и Мосул до турската граница. Целта им е да осигурят достъп от турската граница до пристанище Мерсин и нататък към Европа през Истанбул по шосе.

Италианската компания „ПЕГ Инфрастракчър“ (PEG Infrastructure) е отговорна за проектирането на маршрута, който от Мосул ще влезе в Турция при Овакьой.

Свързвайки пристанище Гранд Ал-Фау с турската граница чрез 1200-километрова ж.п. линия и магистрала, проектът ще отвори нова врата за регионалната търговия.

Чрез проекта Ирак и Турция се стремят да намалят времето за пътуване между Азия и Европа и да станат транзитни центрове. 
Планира се пристанището Гранд Ал-Фау да бъде завършено до 2025 г. и със своите 90 стоянки да надмине капацитета на пристанището „Джебел Али“ в Дубай, което разполага с 67 стоянки и се слави като най-голямото контейнерно пристанище в Близкия изток.

Проектът „Път за развитие“ от пристанището до турската граница се разглежда като алтернативен вариант при евентуални регионални конфликти или войни, тъй като китайският Път на коприната не минава директно през Ирак.

Очаква се, че след завършване на проекта доставките, които в момента отнемат приблизително 45 дни от нос Добра надежда и около 35 дни от Червено море, да бъдат извършвани само за 25 дни.

Проектът включва магистрали, железопътни линии, пренос на енергия и комуникационни линии и се планира да бъде завършен на три етапа през 2028, 2033 и 2050 г., като ще повлияе на обширен регион от Европа до страните от Персийския залив.

Обемът на търговията между Турция и Ирак вече надхвърли 24 милиарда долара и затова потенциалните бизнес възможности, които проектът предлага, са обещаващи и след завършването му се очаква всички заинтересовани страни да извлекат значителни икономически ползи.

Проектът първоначално беше наречен „Сух канал“, а в последствие при срещата между Ердоган и иракския министър-председател Мохамед Шиа Ал Судани в Анкара през март 2023 г. беше преименуван на „Път за развитие“ и се счита за основа на устойчива непетролна икономика в Ирак.

Сътрудничество

На среща в Багдад на 27 май 2023 г. за проекта „Път за развитие“ с участието на представители на съседни страни и страни от региона на Персийския залив иракският премиер Ал Судани каза, че проектът ще промени реалността по отношение на създаването на силна икономика със заетост, финансови лостове и увеличаване на стойността на брутния национален продукт.

Оттогава проектът е във фокуса на интензивни контакти между Анкара и Багдад, като решаваща роля играе турският външен министър Хакан Фидан.

През октомври 2023 г. представители на железопътните администрации от Турция, Ирак, ОАЕ и Катар се срещнаха в Анкара.
Освен това на 17-18 януари представители на железниците на Ирак и на консултантската фирма „ПЕГ Енджиниърс“ (PEG Еngineers) проведоха среща с турски официални лица в Анкара. По време на разговорите беше постигнато споразумение за местоположението на автомобилния и железопътен граничен пункт Овакьой-Фишабур.

Проектът, чиято цел е да бъде „новият път на коприната“, е на стойност 17 милиарда долара и се очаква Турция, заедно със страните от Персийския залив и Китай, да допринесат за финансирането и завършването му.

„Главните участници в (проекта за „Път за развитие“) са Турция, ОАЕ и Ирак. Този път ще се превърне в нов Път на коприната за нашия регион и също ще служи на регионалния мир“, каза Ердоган по време на посещението си в ОАЕ през февруари.

Предвижда се, правителствата на Туция и на Ирак да инвестират 23,8 милиарда долара в проекта „Път за развитие“. 
 
(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

предишна статия"Хамас" променя правилата на преговорите за освобождаването на заложниците, заяви Вашингтон
следваща статияОлимпиакос (Пирея) спечели младежката Шампионска лига по футбол след категорична победа над Милан