яйца боядисване натурални

Желателно е да се подготвите за оцветяване на великденски яйца предварително: съберете необходимите съставки, купете пресни яйца с бели черупки, подгответе голям съд с дебело дъно, изработен от неръждаема стомана или с устойчиво на петна покритие, купички, решетъчна лъжица и други кухненски прибори.

Сега нека разгледаме по-отблизо как можете да направите великденските яйца изключително красиви и ярки и в същото време безопасни за вашето здраве, като приложите боядисване с  натурални хранителни продукти.

 

Оцветяване с люспи от лук

Люспата от лук оглавява списъка с естествени и достъпни оцветители за храни за великденски яйца. Този метод е бил използван в древността, за да се получат елегантни черупки от златист и бордо цвят.

 

И така, за да приготвите оцветителния разтвор, съберете люспите от бял и червен лук в тенджера, колкото повече люспи има, толкова по-богат ще бъде цветът на черупката. Залейте люспите със студена вода, оставете да заври на умерен огън, след като ври половин час, свалете от огъня, охладете и прецедете. Боята е готова!

Потопете внимателно суровите яйца в получения разтвор, използвайте съд с дебело дъно, на слаб огън и варете за 15–20 минути. Ако яйцата не са достатъчно ярки, можете да ги оставите в разтвора, докато придобият желания оттенък. Поставете оцветените яйца да изсъхнат в чиния.

 

Боядисване на мраморни яйца

Друг прост, достъпен и интересен вариант за оцветяване на великденски яйца в оригиналния мраморен нюанс, който е използван от нашите баби.

Купете предварително в аптеката брилянтно зелено (разтвор), намерете ненужен найлонов чорап, съберете кората от лук и го смелете на ситно в блендер. Поръсете водата върху суровите яйца и докато все още са влажни, ги оваляйте в трохите от лукова люспа. Плътно фиксирайте обвивката, прилепнала към черупката на повърхността на яйцата, като използвате найлонов чорап.
След това разтворете опаковка брилянтно зелено в 1 литър студена вода, леко потопете подготвените яйца в разтвора и ги варете на слаб огън за 15–20 минути, след това ги извадете с решетъчна лъжица в гевгир, изплакнете със студена вода, извадете найлоновия чорап от всяко яйце и още веднъж старателно изплакнете, така че лукът да се отмие напълно. Поставете чисти и елегантни мраморни яйца да изсъхнат в чиния.

Оцветяване с цвекло

Прясно изцеденият сок от цвекло може да оцвети яйцата в приятен розов цвят.
С помощта на сокоизстисквачка изцедете сока от цвекло, изсипете в тенджера или дълбока купа и потопете предварително сварените яйца в нея. За да получите наситен цвят, трябва да оставите яйцата в сока за една нощ, а ако искате да получите светло розов оттенък, 2-3 часа са достатъчни.

Ако нямате сокоизстисквачка, настържете цвеклото на едро ренде, прехвърлете го в тенджера, напълнете с малко количество вода, добавете 1 супена лъжица оцет на 1 литър течност и варете на слаб огън в продължение на 15 минути, след това поставете предварително сварени яйца в разтвора за оцветяване …

Оцветяване с коприва или спанак в зелено

За боядисването може да използвате суха коприва, която може да се купи в аптеката, тя ще даде по-тъмен билков оттенък. Използването на пресни или замразени спаначени зеленчуци също може да придаде богат изумрудено зелен оттенък.
Поставете листата на някои от горните зеленчуци в тенджера с вода, оставете да заври, намалете котлона до ниско ниво, кипнете за 20-25 минути, след това охладете и прецедете.
Потопете суровите яйца в готовия бульон и варете 15-20 минути на умерен огън. Веднага след като черупката придобие желания оттенък, яйцата трябва да бъдат извадени от разтвора върху чиния и изсушени.

Оцветяване със зелен чай в тюркоазен нюанс

Приятна тюркоазена обвивка може да се получи с типичния зелен чай.
За 1 литър вода вземете 100 грама насипни чаени листа, запарете ги с вряща вода, покрийте и оставете да се вари 5 минути. След това прецедете и потопете сварените яйца в получения разтвор за боядисване, задръжте 15–20 минути, проверете резултата от боядисването.

Ако цветът е слаб, оставете яйцата в разтвора за още 15–20 минути или за една нощ. Моля, обърнете внимание, че за да се постигне точно тюркоазено, а не  бледожълто , е необходимо да се използват зелени, а не жълти или бели сортове чай.

Оранжев цвят със сок от моркови

Използвайки прясно изцеден сок от моркови, можете да оцветите яйцата в ярък и весел златисто оранжев цвят.
Изцедете сока от моркови, потопете предварително сварените яйца с бели черупки, оставете от 5 минути до няколко часа, докато се получи желаният нюанс, след това изплакнете под чешмата и подсушете с кухненска хартия.

Куркума за жълт цвят

Куркумата е добре позната индийска подправка, използвана в къри и някои други ястия. Продава се под формата на фин, ярко жълт прах. С помощта на концентрирана отвара от куркума можете да оцветите яйцата в наситено златисто жълто .
За светложълт цвят вземете една чаена лъжичка куркума на литър вода, за по-богат нюанс добавете още две до три супени лъжици.

За да приготвите оцветителния разтвор, сварете литър вода, разбъркайте куркумата във водата, оставете бульона да престои 4-5 минути, след това потопете предварително сварените яйца с бели черупки в него. Дръжте яйцата в бульона, докато се получи желаната яркост.

Оцветяване с червено зеле в синьо

За светлосин или син оттенък използвайте прясно червено зеле.
Вземете две глави зеле и ги нарежете на ситно с кухненски робот или мандолина. Прехвърлете зелето в тенджера и напълнете със студена вода, така че течността да го покрие с 10-15 см, добавете 6 супени лъжици оцетна киселина, разбъркайте и поставете предварително сварените яйца с бели черупки в разтвора. След 14-16 часа яйцата ще придобият наситено син цвят, ако искате да постигнете по-деликатен син оттенък, намалете времето, в което яйцата остават в разтвора.

Лилаво оцветяване с гроздов сок

Можете да оцветите яйцата в лилав или лавандулов нюанс с помощта на сок от сортове червено грозде. Можете да използвате не само прясно изцеден, но и консервиран продукт. Моля, имайте предвид, че повечето оцветяващи пигменти се намират в гроздовите люспи, изберете грозде с най-ярките люспи.
Потопете предварително сварените яйца в сок, загрят до 40–45 ° C и оставете за 5 минути. Проверете резултата и, ако е необходимо, оставете за по-дълго време.

 

Оцветяване с кафе

Яйцата могат да бъдат боядисани в приятен и ярък нюанс на кафе, като се използва инстантно (разтворимо) кафе на гранули или на прах.

Разтворете кафето в топла вода в съотношение 10 чаени лъжички на 1 литър, потопете предварително сварените яйца в разтвора, поставете на слаб огън и оставете да заври. Ако цветът не е достатъчно ярък, варете още 2-3 минути, след това поставете яйцата в чиния и подсушете.
предишна статияSpaceX изстреля успешно ракетата Falcon 9 с 60 микросателита
следваща статияНай-забележителните фестивали на цветята в Европа