кафе

Когато чуем, че кафето в Бразилия е застрашено, мислим за изменението на климата в света. Тази течност с приятен вкус и аромат е най-ценената в света след нефта. Изменението на климата в света се случва контролирано и трябва да има естествен баланс.

Пред телевизия РТС проф. д-р Педжа Яначкович посочи, че когато говорим за изменението на климата, със сигурност трябва да кажем, че имаме предвид предимно температура и влажност и всички тези промени се усещат от растенията и животните.

Що се отнася до кафето, на ден се изпиват средно около 2,25 милиарда чаши кафе. От съществуващите 100 вида кафе само три са за консумация от човека: Арабика, Робуста и Иберика.

Изследователи от Кралската ботаническа градина в Лондон са стигнали до извода, че през следващите, 10, 20 или 30 години, около 60 % от видовете кафе ще изчезнат “, каза проф. Яначкович. Това е причината, поради която около кафеените плантации се засаждат дървета, за да стане почвата по-плодородна.

Кафето е важно за нас и е ценено най-много след нефта, така че отглеждането на кафе в природата и при строго контролирани условия е много важно. Смята се, че производството на кафе в Южна Америка ще спадне с 20 %, тъй като температурата ще се промени. В Китай се прогнозира намаляване на площите за отглеждане на тази култура. Но климатичните условия ще отворят нови възможности за отглеждането ѝ в други части на света, смята професорът.

Що се отнася до Централна Европа, ще настъпи сух период, който ще затрудни отглеждането на картофи. За да се запазят определени видове, е необходимо да се запази генофондът и семената на дивите видове от изчезване, каза проф. Яничевич.

предишна статияКраят на автентичната десница в България
следваща статияДъждът и снегът се завръщат