Начало Водещи Ще изгонят ли Зукърбърг от собствената му компания?

Ще изгонят ли Зукърбърг от собствената му компания?

1301
Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг

Годишната среща на акционерите на „Фейсбук“ е събитие, на което обикновено не се случва нищо интересно.

Тази година обаче, то премина в изблици на гняв и разочарование от страна на инвеститорите към директорите на компанията, зад която стои година, изпълнена със скандали, посочва „Ен Би Си Нюз“.

Американската телевизия съобщи, че срещата на моменти е приличала на „бунт“, в който инвеститорите „са разпъвали на кръст“ с въпроси основателя на компанията Марк Зукърбърг.

Въпросите са били свързани с неговото управление и начинът, по който се е отнесъл към скандала със събиране на информация от потребителите на социалната мрежа от страна на компанията „ Кеймбридж Аналитика“ („Cambridge Analytics“).

„Последвайте Джордж Вашингтон, а не Владимир Путин“, се обърна един от инвеститорите към Зукърбърг. Такова изявление в американските медии се тълкува като призив на инвеститорите Зукърбърг да последва решението на Джордж Вашингтон, с което той се оттегли от поста – президент на САЩ и да направи същото, като се оттегли от поста на изпълнителен директор на компанията.

Телевизията съобщава, че по време на избора за членове на Управителния съвет на „Фейсбук“, една жена е прекратила срещата и е призовала акционерите да предотвратят избирането на Зукърбърг за негов член. Въпреки това всичките осем членове на Управителния съвет, включително Зукърбърг, бяха преизбрани.

Заседанията на общото събрание на акционерите обикновено са формалност, тъй като избирателната дейност в компанията е контролирана от Зукърбърг и тесен кръг хора около него, с което на практика е невъзможно да премине подобна инициатива на акционерите за уволнението му, освен ако той не реши сам да се оттегли.

На срещата бяха отхвърлени всичките 66 инициативи, предложени от акционерите, сред които и тази за изменение на правото на глас, с което Зукърбърг би изгубил специалните си права при гласуване.