Начало Здраве Шоколадът изчезва през 2050 г.

Шоколадът изчезва през 2050 г.

367
Сподели

Може да обичате шоколад, но вероятно ще трябва да започнете да се подготвяте за сбогуване с него. Учените от National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) прогнозират, че какаовите растения вероятно ще изчезнат още през 2050 г. поради изменението на климата, съобщава GoodFood.

Но на хоризонта има една блестяща надежда: Mars – компанията, стояща зад продукти като Snickers и Twix, работи съвместно с Калифорнийския университет по нов метод, който може да помогне за запазване на бъдещите култури от какао.

По-голямата част от световния шоколад идва от Западна Африка – какаовите растения процъфтяват в тропическите гори на региона.

Но през следващите 40 години покачващите се температури на Земята ще накарат какаовите стопанства да се катерят нагоре в планините, към райони, неподходящи за отглеждане или вече запазени територии за диви животни.

Калифорнийският университет обаче използва технологията CRISPR за модифициране на ДНК на растенията от какао, според Independent.

Учените се надяват генетично модифицираните растения да могат да оцелеят при покачващите се температури, като така няма да се налага стопанствата да бъдат местени на по-големи височини.

Докладът на NOAA посочва още, че изменението на климата няма да засегне сегашното поколение какаови растения, а следващото, което означава, че „има време за адаптация“.

Но перспективите все още изглеждат крайно опасни: NOAA предупреждава, че 89.5% от земята, на която се отглежда какао днес, няма да бъде подходяща за тази цел до 2050 г.

Агенцията посочва, че фермерите трябва да се съсредоточат върху специфични видове какаови семена, които са устойчиви на суша.

От там препоръчват и полагане на повече усилия за отглеждане на какао чрез традиционен бразилски метод, наречен cabruca.

При него се засаждат допълнителни дървета в тропическите гори, които да осигуряват сянка на какаовите растения – критичен елемент за оцеляването им.

Въпреки това обаче изменението на климата ще има явни последици за начина, по който хората консумират шоколад. За щастие, учените вече откриват модели, по които да се адаптираме към предстоящата криза.

Все пак следващият път, когато хапнете шоколад, отделете време, за да му се насладите напълно.

Коментари