Начало Водещи Шефът на украинското разузнаване: Навални е починал от тромб

Шефът на украинското разузнаване: Навални е починал от тромб

134
Алексей Навални
Алексей Навални/ Снимка: АП/БТА

Ръководителят на украинското разузнаване в Министерството на отбраната, Кирил Буданов, заяви, че Алексей Навални е починал от тромб. Това беше потвърдено както от руската опозиционна медия „Медуза“, така и от украинската държавна агенция УНИАН.

„Съжалявам, но според нашата информация той наистина е починал от тромб. И това е факт, нещо, което не е прочетено в интернет. За съжаление, смъртта е била естествена“, каза ръководителят на ГУР по време на форума „Украйна. Година 2024“.

Буданов не разкри други детайли, като коментарът му беше направен пред медиите по време на конференция и беше публикуван и в неговия Телеграм канал.

Федералната служба по изпълнение на наказанията в Русия обяви на 16 февруари, че Навални е починал в затвора „Полярния вълк“ в Ямало-Ненецки автономен окръг.

Според затворниците, политика се почувства зле след разходка и загуби съзнание.

След новината за смъртта на Навални, водещите западни държави и политици, както и президентът на Съединените щати и ръководството на Европейския съюз обвиниха Путин и Русия в убийството на опозиционера.

Следваха нови санкции, само от страна на САЩ, над 500, наложени на Москва поради смъртта на Навални.

Майката на Навални получи тялото му на деветия ден, като следствената служба на Русия й забрани публична траурна церемония и нареди тайно погребване. Тя беше заплашена с ултиматум – или да се съгласи за тайно погребване, или властите ще го погребат без нея в затвора.

Още новини от деня – четете тук