Начало Любопитно Шест важни минерала и в кои храни да ги открием

Шест важни минерала и в кои храни да ги открием

2375
храни

Когато говорим за основните минерали или микроелементи за нашето тяло, често имаме предвид тези, които присъстват в нашите тела в най-големи количества.

Когато става въпрос за здравето и нормалните функции на тялото, те са толкова важни, колкото и витамините. Те са необходими за правилното протичане на процесите в тялото ни, помагат за поддържането на костите и зъбите, мускулните контракции и функцията на нервната система.

Представяме ви шестте основни минерала, както и къде да ги откриете:

Калций

Най–важните функции на калция в човешкия организъм са свързани с кръвосъсирването, провеждането на нервни импулси, мускулните съкращения, изграждането на костната тъкан. Калцият вероятно е най-известен с това, че предотвратя остеопорозата и че е необходим за здравината на костите и зъбите. Тялото ви също се нуждае от калций за съсирване на кръвта, нормално функционираща нервна система и по-добрата работа на мускулите.

Калцият се среща в най-големи количества в млечни продукти, като мляко, сирене и кисело мляко, но също в ядки, зелени листни зеленчуци и зърнени и ядки. Именно калцият е и една от най-популярните хранителни добавки.

Хлорид

Хлоридните йони са изключително полезни и нужни на човешкия организъм. Това е минерал, от който тялото се нуждае за създаване на стомашни киселини. Всъщност хлоридът работи съвместно с натрия, за да поддържа баланса на телесните течности.

Хлоридът се среща в трапезната сол (натриев хлорид) и много зеленчуци, включително целина и домати. Като цяло рядко има причини да се приемат хлоридни добавки.

Магнезий

Магнезият е важен елемент за много от функциите в организма. Неговата основна роля обаче е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната системa. За да избегнете умората и стреса, не трябва да лишавате тялото си от магнезий.

Общо, в тялото има около 25 g от този елемент. 60% от тях са в костите, една четвърт – в мускулите. Останалото се разпределя поравно в мозъка и другите ключови органи като сърцето, черния дроб и бъбреците.

Магнезият помага при разпределянето на сигналите на нервните клетки, при производството на белтъчини и за регулиране на сърдечния ритъм.

Освен това магнезият регулира работата на стомашно-чревния тракт и именно по тази причина магнезий се препоръчва за бебета, които страдат от колики.

Магнезият се среща главно в ядки, семена, пълнозърнести храни, бобови растения и тъмнозелени зеленчуци. Също така се среща в киселото мляко, сьомгата, пълнозърнестите зърнени закуски, бананите и картофите.

Фосфор

Фосфорът е важен за костния растеж и нормалната функция на клетъчната мембрана. Той действа заедно с витамини от В комплекса, за да превърне храните, които ядете, в енергия, от която тялото ви се нуждае за всички ежедневни дейности.

Фосфорът се среща в храни с високо съдържание на протеини, като месо, ядки, семена и бобови растения.

Дефицитът е рядък и обикновено се случва само при крайно недохранване. Не е необходимо приемането на фосфорни добавки.

Калий

Калият е необходим за човешкия метаболизъм. Освен това, той е нужен и за нормалната функция на нервната система и мускулните свивания. Той е и електролит, жизненоважен за провеждането на енергията в тялото. Той ефективно стимулира задържането на азота – основна градивна единица на протеините, което води до повишаването на мускулната маса.

Здравословното балансирано хранене трябва да осигури калия, от който се нуждаете. Той се среща основно в плодове и зеленчуци, както и в бобови растения, мляко, ядки и меса.

Натрий

Натрият, заедно с хлорида, поддържат баланса на течности извън клетките. Натриевият прием е важен за регулиране на кръвното налягане.

Натриевият дефицит е рядък и всъщност приемането на твърде много натрий е много по-разпространен проблем. Консумацията на твърде много натрий е причина за повишено кръвно налягане.

Натрият се среща заедно с хлорида в трапезната сол за ядене и естествено се намира в малки количества в различни храни. В преработените храни обаче се среща твърде много натрий, затова бъдете внимателни.