Снимка: floridanewstimes.com

Суперзвездата Шер приветства „най-самотния слон в света“ в Камбоджа в понеделник, където той ще започне нов живот в специализиран резерват, след като беше спасен от мрачни условия в пакистанска зоологическа градина.

Тежкото положение на Кааван – 36-годишен слон в порутения зоопарк на Исламабад – предизвика глобален шум от групи за защита на животните, които започнаха кампания за спасяването му. Каузата му беше подсилена от енергичната подкрепа в социалните медии от актрисата и музикант Шер, която пътува, за да го изпрати от Пакистан, а след това до Камбоджа, за да го приветства в новия му дом.

Носещ черна маска за лице, носителката на „Оскар“ беше летището в Сием Рийп и развълнувано махаше на самолета, след като машината кацна днес по обяд местно време. „Толкова съм горда, че той е тук“, каза тя пред Франс прес, след като поздрави Кааван. „Тук той ще бъде истински щастлив“, каза Шер и добави, че се надява, че изпитанията му са приключили.

Дългоочакваното пътуване на Кааван беше „безпроблемно“, каза Амир Халил, ветеринарен лекар от групата за хуманно отношение към животните „Четири лапи“, добавяйки, че се държал „като често пътуващ по въздух“.

„Кааван ядеше, не беше стресиран – дори малко спеше, стоеше, облегнат на стената на клетката“, каза той.

Транспортирането на възрастен слон със самолет не е малка задача и е предприемано само няколко пъти. Помощниците натъпкаха багажника с 200 килограма храна за закуска по време на седемчасовия полет, докато в транспортния му сандък беше инсталирана тръбна система на борда на руски товарен самолет за обработка на до 200 литра урина. След като Кааван кацна, монаси му предложиха плодове, напяваха молитви и поръсиха със светена вода сандъка му, за да го благословят.

След това той беше натоварен на камион за пътуването до провинция Одар Меанчей, където резерватът за диви животни, в който се намират други слонове, ще бъде новият му дом. Шер следваше процесията в собствената си кола, докато Кааван си проправя път през земеделските земи и мина покрай известния храм Ангкор Ват.

„Камбоджа има удоволствието да приветства Кааван. Вече няма да бъде „най-самотният слон в света „, каза заместник-министърът на околната среда Нет Феактра. „Очакваме да отглеждаме Кааван с местни слонове“, каза министърът пред Франс прес.

предишна статияДенят ще зарадва една от зодиите с промени в личните отношения
следваща статияНякой днес го чака приятна изненада, особено ако е влюбен