Швейцария, стачка

Статуи, облечени в пурпурен цвят в Нюшател; блокирано движението в Лозана; масивен феминистки символ на стисната в юмрук ръка, проектиран върху небостъргач в Базел… жените в цяла Швейцария стачкуваха в петък за равно заплащане.

Те организираха различни действия, за да разсеят чувството си на неудовлетвореност от постоянната дискриминация по отношение на половете и различията в заплащането в богатата алпийска нация.

Стачката идва почти три десетилетия, след като жените проведоха първата национална стачка в страната за равно заплащане.

Огромни демонстрации са планирани в петък вечерта в няколко града, включително пред правителството в Берн.

Синдикатите и групите за права, които организират събитията, се надяват да видят море от лилаво – избрания цвят, за да се покаже солидарност с каузата – но при бурите и дъждове с гръмотевици в страна, където прекъсванията на работата са редки, броят на участниците остава несигурен.

В Лозана събитията започнаха през нощта, а жените звъняха на камбаните на катедралата, които бяха осветени в пурпурен цвят.

В Цюрих демонстранти извадиха гигантски розов клитор, кацнал върху каруца през града, докато в Базел прожектираха символа на феминисткия юмрук върху небостъргача, където е главната квартира на фармацевтичния гигант Рош.

В Берн парламентаристите междувременно взеха 15-минутна пауза от дискусиите, за да отбележат случая, като много от депутатите и поне един министър на правителството бяха облечени в пурпурни и носеха феминистки значки.

Събитията идват точно 28 години, след като половин милион жени излязоха от работните си места или домовете си в Швейцария, за да протестират срещу постоянното неравенство на 14 юни 1991 г. Това беше 10 години след като равенството между половете беше залегнало в конституцията на Швейцария.

Но и досега това не е приложено на практика. В Швейцария жените печелят средно по 20% по-малко от мъжете.