лекар

В пандемията Швейцария и Германия са най-сигурните страни в света – заради устойчивата им икономика и внимателния начин, по който подхождат към ограниченията, без да жертват общественото здраве и сигурността. А България?

Швейцария е най-сигурната страна в света по време на пандемията от коронавирус. Германия се нарежда директно след нея, а България е на 48 място. Това става ясно от новото изследване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG), обхващащо 200 страни. Преди два месеца DKG публикува подобна класация, в която Германия също заемаше второто място в световен мащаб и първо място в Европа.

България се изкачва от 27 на 21 място в Европа

„Интересно е, че сега – няколко месеца след избухването на пандемията – в класацията има значителни промени“, коментира списание „Forbes“. Първоначално на първите места застанаха страните, които реагираха бързо на пандемията и чиято спешна помощ е добре развита. Два месеца след публикуването на първата класация обаче нещата се промениха: на първите места се появиха страните с устойчива икономика, посочва изданието.

През април, според DKG, най-добре в света се справяше Израел. Днес обаче Израел е на трето място. Според авторите на изследването, Швейцария и Германия заемат първите две места поради „устойчивата си икономика“ и „внимателния начин, по който подхождат при налагането и разхлабването на ограниченията, засягащи и икономиката, без да жертват общественото здраве и сигурността“.

Изследването е изготвено въз основа на 130 критерия, обхващащи здравеопазването, политиката и икономиката. След Швейцария, Германия и Израел в топ десет влизат още Сингапур, Япония, Австрия, Китай, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея.

България този път застава на 48 място в световен мащаб. Преди нея са Полша – на 28 място, и Турция – на 37. Зад България са класирани Румъния – 57, САЩ – 58, Франция – 69, Русия – 61, Швеция – 65, Белгия – 78. Най-несигурната страна в света се оказва Южен Судан. В европейски мащаб България се изкачва от 27-ма позиция през април до 21 място през юни 2020.

7 милиона случаи на зараза

Нова Зеландия, която заема 9 място в класацията на DKG, обяви, че в страната вече няма нито един случай на коронавирус. Правителството планира да отмени почти всички ограничения.

Към момента официално регистрираните случаи на зараза с коронавирус по света вече са 7 милиона. Жертвите на Ковид-19 са над 400 000. Предполага се обаче, че реалният брой е много по-висок. Бразилия, която е една от най-засегнатите страни от кризата с коронавируса, вече спря да публикува информация за броя на заразените и жертвите.