На снимката: Лори Лайтфут

Американският град Чикаго за първи път избра за свой кмет афроамерикака. Лори Лайтфут е бивш федерален прокурор, който преди това не е заемал политически пост.

Тя се бори срещу конкуренцията от 13 други кандидати и доминираше при последния балотаж с повече от 74% при гласуването, съобщи Би Би Си. Лайтфут също така е първата лесбийка-кмет на града и отпразнува публично победата си със съпругата си и дъщеря си.

„Тази вечер гледат много малки момичета и момчета. Наблюдават ни. И те виждат началото на нещо, е, малко по-различно“, каза тя пред тълпата, празнуваща победата си.

56-годишната Лайтфут беше смятана за аутсайдер в надпреварата и проведе кампания на платформа за слагане край на политическата корупция и подпомагане на семействата с по-ниски доходи.

Престъпленията, извършвани с използване на оръжие и полицията също са сред челните задачи, които трябва да бъдат решени в града, , измъчван от високите нива на насилие и убийства.

Тя ще поеме поста от досегашния кмет Рам Емануел, който преди да стане градоначалник на Чикаго беше шеф на екипа на бившия президент Барак Обама.

предишна статияКийн и Матюиди жертви на расизъм в Каляри
следваща статияКлонираха китайски „комисар Рекс“