Начало Здраве Черното злато сред плодовете ще държи диабета и куп други болести далеч...

Черното злато сред плодовете ще държи диабета и куп други болести далеч от вас

1559
Хората обичат плодове. Особено ако са красиви на външен вид, а редом с това и вкусни. Едно плодове обаче със сладък и леко пикантен вкус са често пренебр

Хората обичат плодове. Особено ако са красиви на външен вид, а редом с това и вкусни. Едно плодове обаче със сладък и леко пикантен вкус са често пренебрегван. Макар че те са идеални за десерти и напитки, по някаква причина хората не ги търсят масово.

Тези плодове имат редица полезни свойства за тялото. Лекарите и лечителите ги наричат ​​“черното злато“ сред плодовете. И макар че по начало се смята, че тези плодове са по-скоро горски, сега има много хора, които лесно ги отглеждат и в градината си.

Предлагаме ви да се запознаете с ползите от къпини за тялото. Важно е да запомните, че те са доста деликатни зрънца. Трябва да се измият непосредствено преди консумацията и преди това е по-добре да се съхранява в прясно състояние в хладилника за не повече от седем дни.

Ползи за здравето на къпините

1. Къпините са много полезни за хора с диабет тип 2.

В тях има малко въглехидрати и те се състоят главно от фруктоза. Тези плодове се абсорбират бързо и не се отлагат в мастната тъкан, тъй като имат нисък гликемичен индекс. Фруктозата им не претоварва панкреаса. Къпините помагат, ако човек с диабет получи нараняване, то да заздравее по-бързо и са чудесно средство да се поддържа остро зрението.

Но диабетици не трябва да ядат повече от 250 грама от тези плодове на ден. Къпините регулират кръвната захар и не се изисква допълнително производство на инсулин. Така че за предотвратяване на диабета си струва да се ядат

2. Редовното използване на тези плодове помага да се унищожат паразитите.

3. Особено полезни са къпините за жени, които имат силни прояви на менопаузата. И за тези, които имат болезнен предменструален синдром, менструална болка и подуване по време на онези дни.

4. Къпините са богати на антиоксиданти, които предпазват тялото от рак. Те забавят стареенето на клетките на тялото.

6. Къпините са наситени с минерални вещества: манган, магнезий, калий, калций. В тези плодове има много повече витамин Р, отколкото в малини. Къпините съдържат витамини А, В1, В2, Е, С и РР, както и желязо и танини. Редовното използване на тези плодове засилва имунитета.

Къпините са богати на важните за човешкото тяло и биофлавоноиди пектинови вещества, както и органични киселини – лимонена, винена, салицилова, ябълкова.

От къпини можете да готвите много ястия и напитки, включително ликьори. Но най-добре е да се ядат в сурово състояние. Те са добър вариант за лека закуска. А на тези, които искат да нормализират кръвното налягане, се препоръчва да ядат къпини на празен стомах час преди закуска. Също така са полезни не само плодовете от къпини, но и да се приготвят чайове от листата и цвета.