Начало Водещи Червеното месо може да не е толкова вредно

Червеното месо може да не е толкова вредно

1621
месо

Да се спре консумацията на червени меса е обичайна препоръка на диетолози и други лекари, за да се предпазим от рак и проблеми със сърцето, пише АФП.

Нови проучвания показват, обаче, че картината далеч не е толкова ясна, като рисковете от консумация на червени меса са ниски, а данните че този вид храна в вредна са несистематични.

В публикувани в Годишник на вътрешната медицина (Annals of Internal Medicine) препоръки, комисия от изследователи от 7 държави пишат, че „възрастните могат да продължат консумацията на непреработени червени меса“.

Съветът, който веднага предизвика критика от други специалисти, казва още, че възрастните могат да продължат да консумират и обработени меса.

Прегледът на темата, който беше публикуван в журнал, редактиран от Американската колегия на лекарите, анализирал множество изследвания и систематизирал данните.

Оказало се, че намаляването на консумацията на червени меса с три порции седмично, сваля смъртността от рак със 7 случая на 1000 души.

Учените твърдят, че това е незначителен процент, а освен това данните, използвани за да се постигне тази статистика, били с „нисък процент на достоверност“.

Освен това, данните, свързващи консумацията на червени меса със сърдечно-съдови заболявания и диабет, били с „много ниско качество“.

„Хората трябва сами да преценят дали да консумират, ние им даваме най-добрата възможна, средна оценка на реалната ситуация.“, казва Брадли Джонстън, който е епидемиолог от престижен университет в Канада и е участвал в систематизирането на данните.

Учените казват, че искат да се сложи край на старомодната практика да се дават генерализирани препоръки за храненето и да се наблегне на доказателствата, че персоналния подход е много по-ефективен.

Международната агенция за изследване на раковите заболявания на Световната здравна организация пише в официалните си становища, че обработеното месо е канцерогенно, а червените меса „вероятно са канцерогенни“.

От агенцията казват, след публикуването на новото изследване, че не възнамеряват да променят своите позиции и препоръки.

Кевин Маконуей, британски професор по статистика казва, че за съжаление научните доказателства в областта, реално не дават ясни отговори.

„Депресиращо е, че всичко това сочи, че след толкова години и милиони участници в различни проучвания, все още не знаем много по темата.“, казва статистикът.