Начало Свят ЦРУ: Китай е не по-малка заплаха за САЩ от Русия

ЦРУ: Китай е не по-малка заплаха за САЩ от Русия

785
Сподели

Китай е също толкова голяма заплаха за Съединените щати, колкото и Русия, предупреди директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Майк Помпео.

В интервю за британското обществено радио и телевизия Помпео каза, че китайските опити за оказване на тайно влияние върху Запада са също толкова обезпокоителни, колкото и руската подривна дейност. Китай обаче разполага с „много по-големи възможности“ за провеждане на такива скрити операции, отколкото Русия, подчерта той, цитиран от Би Би Си.

Шефът на ЦРУ призова западните страни да положат повече съвместни усилия за противодействане на китайските опити за упражняване на влияние върху тях като цяло.

„Наблюдаваме много целенасочени усилия за открадване на американска информация и за напълване на Съединените щати с шпиони – с хора, които да работят за китайското правителство срещу Америка“, предупреди той.

Майк Помпео посочи, че Китай внедрява свои агенти в американската образователна и здравна система, както и в корпоративните среди. „Това важи и за други части на света, включително Европа и Великобритания“, подчерта той.

Помпео предупреди, че Русия вероятно ще се намеси в изборите за Конгрес в САЩ през ноември. „Не съм видял значително намаление на техните дейности“, каза той, визирайки предполагаемата руска намеса в президентските избори в Съединените щати през ноември 2016 г.

Шефът на ЦРУ увери, че Русия не е спирала да се меси във вътрешните работи на САЩ, и прогнозира, че тя по всяка вероятност ще се опита да повлияе на изхода от предстоящите избори за Конгрес.

„Убеден съм обаче, че Америка ще е в състояние да организира свободни и справедливи избори, както и че ние ще успеем да отблъснем руските намеси достатъчно ефикасно, за да нямат те сериозно отражение върху нашите избори“, даде да се разбере Помпео.

Коментари