Начало Водещи Какви са опасностите от промяната на цвета на очите

Какви са опасностите от промяната на цвета на очите

989
цвета на очите

Някои хора забелязват промяна в цвета на очите си с течение на времето, други биха искали сами да коригират цвета на ириса. Възможно ли е да станете синеоки или чернооки по желание и какви са рисковете от подобни операции, обясни пред РИА Новости доцентът в Катедрата по очни болести на Националния медико-хирургичен център в Москва, офталмологът Ирина Лещенко.

„С възрастта очите стават по-светли, особено страдат тези, които първоначално са родени светлооки. Има такава диагноза – „избледнели очи”. Цветът на ириса зависи от количеството пигмент: ако в ириса има много пигмент , това означава, че очите са тъмни и ако има малко, те са по-светли. Количеството пигмент може да намалее с възрастта, при което настъпва обезцветяване“, обясни тя.

Няма доказателства, че така нареченото обезцветяване на очите е свързано със заболявания. Лешченко поясни, че това не се отнася за случаите, когато има фиброза на ретината или попадане на чужди тела в окото.

Чрез хирургична интервенция можем да променим цвета на очите. Широко известни са два метода: лазерна цветна корекция за изсветляване на пигмента и инжектиране на багрило в склерата – плътната непрозрачна обвивка на очната ябълка. Но офталмологът смята, че подобни методи са опасни.

„Операцията за промяна на цвета на ириса е много рискована. Има лещи във всякакви цветове – лилаво, розово, червено, жълто. Да си поставите такива е много по-безопасно от операциите за смяна на цвета на очите“, категорична е Лещенко.

Цветът на очите не оказва влияние върху необходимостта от защита от ярка слънчева светлина, отбеляза офталмологът. Слънчевите очила са важни за всеки, казва тя, независимо дали ирисът ви е тъмен или светъл.

„Всеки има своя собствена светлочувствителност. Ако тя е висока, препоръчително е да се предпазваме от светлина колкото е възможно повече, може би не само на открито, но и на закрито”.

предишна статияЗа една от зодиите денят не е подходящ за сериозни занимания
следваща статияДнес е светъл празник – Благовещение