Начало Интервю Христо Стоичков: България има нелоши футболисти, но те не играят в големи...

Христо Стоичков: България има нелоши футболисти, но те не играят в големи клубове

1279

Христо Стоичков заяви в интервю за руското издание „Чемпионат“, че един ден може да се върне в треньорската професия, но на този етап не иска да избързва. Стоичков за последно води Литекс от зимата на 2012 година до лятото на 2013 година, след което през юни се завърна за кратко в ЦСКА, но след малко повече от месец напусна „Българска армия“.

  • Г-н Стоичков, вече повече от пет години не сте треньор. Каква е причината за това?
  • На този етап не искам. Омръзна ми от хора, които не разбират футбол. От неадекватни изисквания. Харесвам живота си в Маями, спокоен и премерен. Пътувам много, общувам с хора. Имаме повече време за игра на голф и риболов, а най-важното – за семейството ми. Този етап от живота ми ми харесва много.
  • Това означава ли, че треньорството е затворена страница за вас?
  • Всичко е възможно. Може изведнъж да реша да се върна към треньорската работа – зависи от предложението. Ако има интересен проект с ясни задачи – защо не? Научил съм много от Йохан Кройф, от моите приятели от Барселона, Парма и националния отбор. Но всичко това няма значение, когато се сблъскаш с некомпетентни ръководители. Рано или късно се надявам да се върна. Но не бързам.
  • Националният отбор на България от дълго време не се е класирал на голям футболен форум. Какви са причинет, според вас?
  • Една от най-големите причини е, че настоящите футболисти от състава не се състезават в големите европейски клубове. Имаме нелоши играчи – Георги Миланов в ЦСКА Москва, Ивелин Попов – в Спартак Москва, Ивайло Чочев в Серия А и още две-три момчета в средноевропейски отбори. Но нашите футболисти сега ги няма в големите клубове – това е голямата разлика!
  • За разлика от вашето поколение…
  • Нашето поколение играеше в Барселона, Валенсия, Порто, Бенфика, Манчестър Юнайтед. Това бяха футболисти от съвсем друго ниво, които можеха да се справят с най-високите изисквания и задачи. Сега не виждам такива. Имаме млад национален отбор, но това е недостатъчно. Не сме в състояние да се конкурираме с грандовете.
  • В тези квалификации обаче записахте и някои престижни успехи.
  • Да, победихме Холандия, но Холандия в момента също има трудности. Спечелихме срещу Швеция, която отдавна не бяхме побеждавали, но това не е тази Швеция, в която беше Ибрахимович, а преди това Хенрик Ларсон, Бролин, Равели. Затова България в последно време я няма на Световни и Европейски първенства.