Начало България Христо Казанджиев: България не е говорила с „Газпром“ за понижаване на цените

Христо Казанджиев: България не е говорила с „Газпром“ за понижаване на цените

1673
Христо Казанджиев
На снимката: Христо Казанджиев
Инж. Христо Казанджиев е магистър от Университета по минно дело и геология, гр. София, с квалификация инженер по търсене и проучване на нефт и природен газ.
Той е с над двадесет години опит в сферата на петролните проучвания в България, Либия и Сирия, покриващ целия спектър от дейности.
С повече от двадесетдесет години опит в сферата на предоставяне на права за търсене, проучване и добив на енергийни и минерални ресурси и с над 12 години опит в сферата на преноса, доставките и разпределението на природен газ.
Христо Казанджиев е член на Българския енергиен и минен форум.

 

 

Инж. Казанджиев, от Комисията за енергийно и водно регулиране обявиха, че от 1 октомври ще има ново поскъпване на природния газ. От „Булгаргаз” пък поискаха 14% увеличение на цените. На какво се дължи това поредно поскъпване за тази година?

Това поредно увеличение, което за съжаление няма да бъде последно, предстои още едно такова увеличение през декември – от 1 януари, се дължи на естествения пазар на петролни деривати в света. Цените се увеличават непрекъснато през последните две години и това увеличение постепенно се отразява на цените на природния газ. Тази цена се индексира в зависимост от тези петролни деривати.

Така че Българският енергиен и минен форум, на който имам честта да бъда член, предупреди, че това нещо ще се случи, предупреди още преди 6-7 месеца. За съжаление това голямо увеличение на цената на природния газ за предстоящото тримесечие е резултат и на недалновидната политика на КЕВР, която по мое лично мнение, пък и по мнението на нейни отделни членове, прилага недобри практики.

С оглед на социална поносимост или някакви политически цели, тя отлага неизбежното, потискайки цената. Но идва един момент, в който тази политика просто не работи. Така че трябва да се преосмисли цялостната политика по ценообразуване и одобрение на цените, независимо от негативните резултати, но те са обективни.

Ако КЕВР одобри това искане на „Булгаргаз” за 14% увеличение на цената на природния газ, как това ще се отрази на цените на тока и парното, тъй като знаем, че навлизаме в активен отоплителен сезон?

За всички е ясно, че увеличението на цената на природния газ, ще повлияе върху ръста на цените на топлинната енергия, редица производства, които ползват като енергоносител природния газ, така че това е неизбежно.

За съжаление това голямо увеличение е в резултат, пак повтарям, на недобрата политика на отлагане на нормалността в българската енергетика.

Изненадани сме от това поредно увеличение на цените, тъй като знаем, че Брюксел заведе дело срещу „Газпром” във връзка с неговата монополна позиция и определянето на цените на газа. Знаем, че България и още седем други държави плащат по-скъп газ. Има информация, че България е поканена на разговори за предоговаряне на цените на газа – има ли такова нещо и можем ли да очакваме доставки на синьо гориво на по-ниски цени?

За съжаление някой за да даде на някого, той трябва да си поиска. На мен не ми е известно България, която е ощетена в случая в отношенията си с „Газпром”, да е поискала от него ревизиране на политиката по отношение на цените. България има много, ама много сериозни основания да претендира за такива недобри практики и ощетяване от страна на „Газпром”.

Както споменах, всичко това, което се коментира, е в сферата на слуховете. Реално към настоящия момент България не е поканила за разговори „Газпром” относно ревизия на цените и не ми е известно дали възнамерява да го направи.

От друга страна може би вече е изтекъл срокът, в който това трябваше да се направи – това са 11 седмици от момента на одобрението на ЕК. Може би сме в края на този срок. Ако трябва да се предприема нещо, то трябва да се предприема много бързо, незабавно.

В противен случай България ще продължава да тегли тази своя зависимост и да плаща много скъпо за зависимостта си от руския природен газ.

Правят се опити – непрекъснато се декларират възможностите за диверсификация и за увеличаване на конкуренцията. Особено напоследък се говори за някакви хипотетични възможности от страна на Близкия Изток – Кипър, Египет, Израел и т.н., а буквално под носа ни престои добив на огромни количества природен газ в Румънския шелф и България не е предприела абсолютно нищо, за да намери източници на по-евтин природен газ или на газ, който не е от Русия.

Трябва тотална пълна ревизия на политиката в енергетиката от страна на правителството. За съжаление обаче това ние го говорим от близо 15 години, нищо не се предприема, напротив – работи се точно в обратната посока. Така че българският народ „ще тегли каиша”, както се казва, до момента, в който не дойдат разумни български политици.

Колко по-скъп руски газ плащаме ние от останалите държави в Западна Европа?

От порядъка между 10 и 15%, на границата на Исакча, но поради редица обстоятелства, България все пак е по-близо до долната граница в цените. В известна степен тези дисбаланси се компенсират, когато газът стигне до българския потребител.

Преди малко споменахте диверсификацията на газовите доставки. Вече 10 години се говори за изграждането на интерконектора с Гърция, но все още нищо не е направено. На какво се дължи това според Вас – на лобизъм от страна на „Газпром”, или на некадърността на българското правителство?

Да, близо 10 години се мъчат, едва сега се провежда конкурс за изпълнител. Как ще се развият събитията за мен е много любопитно.

Основната причина този проект да не се реализира, са действията на българското правителство. От близо 10 години то е практически едно и също, управляващите са едни и същи, така че вината за това България да няма алтернативи за доставка на природен газ е изцяло негова.

Още повече, че редица проекти за добив на природен газ на сушата правителството ги блокира, неглижира ги, едва ли не не изгони маса чуждестранни инвеститори.

предишна статияСлед делото на ЕК срещу „Газпром“: по-ниска цена на газа и за България
следваща статияЗа една от зодиите няма да има спокойствие, а за друга е време за нещо ново