Начало България Христо Иванов: Младен Маринов е отговорен за грешките на МВР

Христо Иванов: Младен Маринов е отговорен за грешките на МВР

1196
Христо Иванов
Христо Иванов
Христо Иванов е български политик и юрист. Бил е заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г.
В периода 7 ноември 2014 г. – 18 декември 2015 г. е министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов. От 7 януари 2017 г. е ръководител на ПП „Да, България!“. От 12 април 2018 партията е част от дясното обединение „Демократична България“.

 

Г-н Иванов, в своя позиция вчера вие от „Демократична България” изразихте несъгласието си с номинацията на Младен Маринов за министър на вътрешните работи. Какви са притесненията Ви спрямо него и има ли друг по-подходящ кадър според Вас, който да застане начело на това важно министерство?

Притесненията ни са в няколко посоки.

На първо място в миналото на г-н Маринов има много сериозни въпросителни, които не са изчистени. Недопустимо е начело на МВР да застане човек, за който има съмнения, че е бил обвързан с фигури от организираната престъпност и това не е опровергано и по никакъв начин не е изчистено.

На второ място, не се прави дори минимално усилие да се заяви някаква визия за реформа в МВР. Самото словосъчетание абсолютно изчезна. Това е един огромен сектор с огромен бюджет, който по никакъв не качва доверието на гражданите към свършената работа, т.е. има нужда от тежка реформа.

На трето място, г-н Маринов е основен носител и отговорно лице за всички провали, за които пое отговорността министър Радев. Т.е. ние освобождаваме министър Радев и слагаме на негово място човека, който всъщност като бивш професионален ръководител на министерството е основен съпричинител на тези проблеми.

В своята съвкупност тези три проблема – криминализация на министерството, отказ от реформи и лансиране на очевидно и доказано некомпетентни кадри – ние наричаме модела „Борисов” за управление на сектор „Сигурност”, който води до това състояние на нещата.

За пореден път, както ние се бием в гърдите как сме готови за Шенген, някакви граждани влизат без да им бъдат проверени документите – от Ливан. И тази абсолютно нетърпима ситуация с журналистите, която се превърна в международен скандал и се разви по следния начин: имаш скандал, след което се появява някой да обяснява, а всяко тяхно появяване добавя повече към скандала.

Това състояние на нещата, че министерството очевидно не може да се справя с охраната на обществения ред, дори когато става дума за граничната ни сигурност и за Шенген и се превръща в бухалка срещу медиите, е нещото, за което г-н Маринов в качеството си на главен секретар на МВР носи абсолютно непосредствена отговорност.

В този смисъл настояваме по никакъв начин да не се разглежда неговата кандидатура за министър и да бъде освободен от поста на главен секретар.

А има ли подходящ кадър в силовите структури, който може да застане начело на МВР.

Подходящи кадри има, но те при управление на Бойко Борисов, който търси зависими хора, лоялни на неговия корупционен модел, няма да бъдат лансирани и досега не сме виждали да бъдат лансирани такива кадри.

Това е и втората ни генерална позиция – това управление в дълбоката си същност е отрицание на идеята за реформи във всички сектори, от които зависи България да бъде силна, свободна и просперираща европейска страна.

Днес у нас и на много места в чужбина протестират с искане за оставка на правителството и промяна в управленския модел. Вие подкрепяте ли тяхната инициатива и смятате ли, че тя ще успее?

Ние сме последователна, ясна опозиция на настоящия управленски модел на страната. В този смисъл намираме за напълно разбираемо желанието на много български граждани да изразят недоволство.

Същевременно трябва много ясно да заявим, много ясно да го заявим, че предложенията, които се лансират от организаторите на този протест в голямата си част подриват основни и фундаментални елементи на демокрацията, които са традиционно установени.  В този смисъл така организирани тези протести има опасност да насочат енергията и да я изхабят за напълно невъзможни цели.

От тази гледна точка ние нямаме никакво отношение към тяхната реализация, нито бихме могли да подкрепим конкретните искания, които се лансират.

предишна статияСамо „ирландският въпрос“ ли пречи на сделка за Брекзит?
следваща статияСлънчево време със слаб вятър