Сподели
Христо Иванов
Христо Иванов

Иван Гешев беше отстранен в резултат на продължаващо 2 години усилие за разграждане на авторитарния тоталитарен модел на прокуратурата, заяви един от лидерите на ПП-ДБ Христо Иванов в парламента.

Българското гражданско общество показа, че няма да търпи на главата си безконтролна, дебелашка, арогантна власт, безотчетна власт. И българските политици с различна степен на искреност, с желание и дълбочина на това желание, бяха принудени да се адаптират към тази реалност. Въпросът от тук нататък е дали ние ще можем да превърнем това положение в трайна институционална реалност, която изключва по-нататък използването на българското правосъдие като бухалка, като инструмент за политическо влияние, за политически инжинеринг“, каза Христо Иванов от трибуната на НС.

Той представи част от промените, които коалицията ще предложи като законодателна програма. Сред тях на първо място са промени в Конституцията. Иванов посочи каква е целта:

„Максимално, в рамките на това, което може да се случи в рамките на обикновено Народно събрание, да ограничим властта, безоконтролността и липсата на отчетност на главния прокурор. Ние трябва да разделим в максимална степен ВСС на две, така че съдийският кадрови орган да отговаря на международните стандарти за съдийско самоуправление. Без това да означава в него да няма представители на обществото, но те не трябва да са мнозинство“.

Новият състав на Висшия съдебен съвет трябва да бъде определен след структурна промяна, подчерта още Христо Иванов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

Коментари