Начало Водещи Хлебарките като деликатес и козметика: Китайски фермер ги отглежда като свои деца

Хлебарките като деликатес и козметика: Китайски фермер ги отглежда като свои деца

1410
хлебарките

Докато фермерът Ли Бинкай отваря вратата на фермата си за хлебарки в югозападен Китай, към лицето му се носи насекомо с размер на стрела.

Той го премахва с досаден жест от челото си и го хвърля обратно в тъмната стая, където около 10 милиона от този вид се носят наоколо или са настанени в дървени рамки, разположени на рафтове.

Шестокраките същества може да са нещо, което повечето хора не понасят, но Ли и други развъдчици в Китай виждат в тях бизнес ниша.

Някои продават хлебарки за медицински цели, като храна за животни или за да се отърват от хранителните отпадъци.

Ли ги отглежда за нещо друго: храна за човешка консумация.

Ресторант надолу по пътя в своето малко съоръжение ги запържва в известния пикантен сос Съчуан за по-авантюристични клиенти.

„Хората не вярват, че е вкусно, докато не го опитат“, казва Ли, докато поставя живо насекомо в устата си, докато други пълзят навсякъде и дори върху хората.

Известни разговорно като американски хлебарки, Periplaneta americana са един от най-големите видове и се консумират за различни заболявания: стомашни язви, проблеми с дихателните пътища и дори просто като тонизиращо средство.

„Най-големият ефект от хлебарките е, че те имат голям имунитет, поради което хората ще усвяоят ползите от тях, след като ги изядат“, казва Ли, отбелязвайки, че в Китай хлебарките са наречени „малките юнаци“, защото могат да живеят дни, дори и след като ги разрежеш наполовина.

Сгушено на края на покрити с бамбук планини в Йибин, съоръжението на Ли е безпрецедентна едноетажна бивша ферма, заобиколена от полета с култури и животновъдни ферми.

Районът за размножаване е приблизително с размерите на игрище за бадминтон, като прозорците са запечатани с мрежа, за да се предотврати всякакво бягство.

Сигурността е от първостепенно значение: През 2013 г. около един милион хлебарки са избягали от ферма в източната провинция Дзянсу, като си летели свободно, след като тяхната оранжерия била унищожена.

– Ползи за здравето? –

Хлебарки на Ли живеят в пространствата на квадратни дървени рамки, които се съхраняват на стелажи в две стаи. Мястото се поддържа топло и влажно, с миризма, наподобяваща влажни дрехи.

Храната им е смлени царевични, плодови и зеленчукови люспи върху малки тави, като насекомите внезапно се прехвърлят върху платформите, пълзящи едно над друго.

„Ние ги развъждаме в хигиенна среда. Те ядат подходяща храна – нищо синтетично“, казва Ли.

На всеки три месеца Ли попълва с нови хлебарки, за да държи популацията под контрол.

Миналата година той е продал един тон изсушени хлебарки на фармацевтична фабрика за близо 90 000 юана (13 500 долара).

Неговият основен източник на доход е от продажбата на насекомите директно на ферми или фармацевтични фабрики и това се допълва от онлайн магазин, който дъщеря му е помогнала да се създаде. Половин килограм хидратирани насекоми на дребно са между 100 и 600 юана ( 15-90 долара).

В съседния град „Gooddoctor Pharmaceutical Group“ управлява най-голямата в света ферма за хлебарки, където шест милиарда насекоми се държат в съоръжение, което използва изкуствен интелект при наблюдение на движението им и условията на околната среда.

В края на 16-ти век в „Компендиум за Материя Медика” са добавени хлебарки, най-пълната медицинска книга, написана някога за традиционна китайска медицина.

Буболечките имат детоксикиращи свойства и могат да действат като диуретик, казва Лиу Даоюан, главен специалист в Медицинския център на град Йонгшоу.

„Те са ефективни и за облекчаване на възпалено гърло, тонзилит, (чернодробна) цироза и натрупване на течности“, добавия той.

– „Те са злато“ –

Но Ли е по-заинтересован от превръщането на хлебарките в деликатес в местния ресторант.

Собственикът Фу Уоджан готви до 30 поръчки на месец.

Опитващи ги за първи път ги описват като „доста вкусни, много ароматни и много хрупкави“.

„Те имат висока хранителна стойност и са с високо съдържание на протеини“, споделя собственикът.

Ли работи и върху медицинска линия: медицински кремове и лечебни мазила с екстракт от хлебарки.

Той споделя: „Има толкова хубави неща в това насекомо, искам да покажа на повече хора това. Много хора мислят, че са вредители, но за мен те са златни. Те са като мои деца.“

предишна статияДен за размисъл за една от зодиите, а за друга – пълна хармония
следваща статия16 златни монети с името на „Ислямска държава“ са задържани в Северна Турция