Начало Водещи Хинков за „Пирогов“: Заставам зад моето решение

Хинков за „Пирогов“: Заставам зад моето решение

104
Хинко Хинков
Снимка: БТА

Христо Хинков разкрива, че всичко, което е предприел, е в съответствие с установените закони и отговорността му като министър, и стои зад взетото решение относно освобождаването на директора на болница „Пирогов“.

Министърът поясни, че процедурата за освобождаване на директора изисква нов изпълнителен директор да бъде вписан в Търговския регистър, за да не се нарушава приемствеността в управлението на дружеството. Той отбеляза, че финансовата загуба на болницата е се увеличила с 7 милиона в сравнение с миналата година и обяви, че дружеството е декапитализирано.

Здравният министър отхвърли обвиненията в адрес на неговата мотивация и подчерта, че взетите решения са основани на одитен доклад и проведени конкурси, предизвикали обществено недоволство. Той добави, че е консултирал своя ход с премиера и председателя на здравната комисия.

Хинков поясни, че болницата има сключен договор с банка за заем, като отбеляза, че това не може да се разглежда като финансова печалба. Той уточни, че използването на заем е за покриване на плащания към различни кредитори.

Министърът подчерта, че директорът на „Пирогов“ продължава да функционира и че съдът ще се произнесе по обжалването на решението му. Той отрече, че е скривал решението си от медиите и заяви, че действията му са в съответствие със закона, като настояваше, че съдът трябва да установи легитимността на неговите действия.

Хинков също така коментира, че случаят с доклада за болница „Майчин дом“ е съвсем различен и всички наднормени вземания са декларирани по законов ред и след всички проверки.

Още новини от деня – четете тук