Начало Анализ „Франс прес“: Шпионските игри между Москва и Лондон не са от днес

„Франс прес“: Шпионските игри между Москва и Лондон не са от днес

на снимката: бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който беше отровен преди 2 дни

1332
на снимката: бившия руски шпионин Сергей Скрипал
на снимката: бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който беше отровен преди 2 дни

Предполагаемото отравяне във Великобритания на бившия руски шпионин Сергей Скрипал е най-новият в поредица шпионски скандали между страните.

Петорката от Кеймбридж

Този известен шпионски кръг, действал през 40-те и 50-те години на миналия век, се състоеше от високопоставени в британското общество хора, вербовани да работят за Съветския съюз по време на обучението си в университета в Кеймбридж.

Може би най-известният му член е бившият британски офицер от разузнаването Ким Филби, който беше разкрит през 1963 г. и се укри в Съветския съюз.

Впоследствие Филби, който изнася лекция пред шпиони в тогавашната комунистическа Източна Германия през 1981 г., разкрива как се е сприятелявал с архиварите на службата за външно разузнаване МИ6 във Великобритания, за да може да вземе вкъщи тайни документи от тях, които след това били копирани от неговия съветски контакт.

Двоен агент

Британският шпионин от Студената война и съветският двоен агент Джордж Блейк се смята за един от най-навредилите предатели на Запада и твърдят, че е предал стотици агенти на руския КГБ, за който започва да работи през 50-те години на миналия век.

Едно от първите му големи разкрития беше разкриването на таен тунел за шпиониране на съветските комуникации в Източен Берлин. Също така се твърди, че той е предал стотици агенти, работещи за британците в Германия.

След като беше арестуван в Лондон, Блейк си призна и бе осъден на 42 години затвор. Но през 1966 г. избяга от затвора и стигна до Русия, където го честваха като герой.

Аферата Профумо

Разкритието, че една 19-годишна бъдеща манекенка е споделяла леглото както с британския военен министър, така и с руски военен аташе в критичен момент от Студената война, скандализира Великобритания през 60-те години и разтърсили политическото устройство.

След като британският министър на отбраната Джон Профумо започва връзка с Кристин Кийлър през 1961 г., тя разкрива, че също така се вижда и с руски офицер от разузнаването, базиран в Лондон.

Тревогите се дължаха на изтичане на информация, което би могло да компрометира британската национална сигурност, а Профумо бе принуден да подаде оставка през 1963 г.

Кийлър няколко пъти казва, че мъжът, който я е запознал с Профумо, остеопатът Стивън Уорд, я е помолил да записва разговори с него в опит да се добере до военни тайни.

Експулсиране

Имаше поредица от обвинения за шпионаж, като рекорден беше броят им през септември 1971 г., когато Великобритания изгони 105 съветски служители. Москва от своя страна изгони 18 британци.

През 1985 г. Москва и Лондон извършиха яростна шестдневна обмяна на шпионски експулсирания, като обявиха равенство, след като от всяка от страните бяха изгонени по 31. Това последва бягството във Великобритания на шефа на лондонската резидентура на КГБ Олег Гордиевски.

Единадесет британски дипломати и журналисти бяха експулсирани от Съветския съюз през 1989 г. като отмъщение към Лондон за това, че британците изхвърлиха 11 предполагаеми съветски шпиони.

Подозрителни смъртни случаи

Отравянето през 2006 г. на бившия руски агент Александър Литвиненко е най-известното от епидемията подозрителни смъртни случаи на високопоставени руски изгнаници във Великобритания.

Бившият агент на Федералната служба за сигурност бяга от Русия през 1999 г. след разкриването на предполагаем заговор от страна на агенцията за убийството на магната Борис Березовски, който се превърна във враг на президента Владимир Путин.

Литвиненко се разболя след като пи чай с двама руснаци в хотел в Лондон и умря три седмици по-късно. Британско разследване по-късно каза, че Путин „вероятно е одобрил“ убийството.

Седем години по-късно самият Березовски беше намерен мъртъв в имението си край Лондон,с любимото му шалче около врата му, а другата му половина вързана към релсата за завеси.

Полицията не намери доказателства за нечестна игра, но имаше предположения за убийство.

предишна статияСтряскаща статистика: Дизеловите двигатели убиват 6000 души в Германия годишно
следваща статияЕС предупреди за търговски търкания с Лондон след Брекзит