Начало Анализ „Франс прес“: Меркел иска общоевропейско решение за бежанците

„Франс прес“: Меркел иска общоевропейско решение за бежанците

1335
Сподели
мигранти

Германският канцлер Ангела Меркел се бори да отстрани първото голямо разминаване на мненията в своята трудна коалиция, след като споровете за мигрантите се завърнаха. Това се случва на фона на преговорите за по-широка миграционна сделка в ЕС.

Несъгласието в нейния консервативен блок избухна открито, когато вътрешният министър Хорст Зеехофер от баварските съюзници на Меркел Християнсоциалния съюз (ХСС) набързо отмени плановете си да представи своя „генерален план“ за имиграцията.

В кратко изявление на министерството на вътрешните работи се казва, че представянето било оттеглено, защото „все още има нужда да бъдат договорени няколко въпроса“.

Зеехофер, бившият премиер на консервативната провинция Бавария, отдавна е един от най-жестоките критици на решението на Меркел да отвори германските граници в разгара на миграционната криза в Европа през 2015 г.

Притокът на мигранти оттогава не излиза от немската политика. Гласоподавателите дариха Меркел с най-лошия ѝ успех на избори през септември, а за пръв път места в Бундестага получи крайната десница – „Алтернатива за Германия“ (АГ).

С решаващите провинциални избори в Бавария, които предстоят през октомври, Зеехофер и неговата партия ХСС се стремят да спрат изтичането на гласове към антимигрантската и ислямофобска АГ.

Стратегията на ХСС е подкрепена от състоящия се от точки имиграционен план на Зеехофер, залегнал върху основното предложение за връщане на мигрантите през границата.

Описвайки програмата си в понеделник, Зеехофер подчерта, че всичките 63 точки от плана му „са според мен необходими, за да възстановят контрола и реда в Германия“.

Той добави, че няма да „публикува измислен план с лениви компромиси“.

Подчертавайки какво е заложено, радио Дойчландфунк каза, че ако не бъде постигната никаква сделка, „изборът за вътрешния министър ще бъде оставка или уволнение“.

„Това, разбира се, ще бъде краят на коалицията“.

Те трябва да бъдат връщани

Пристигането от 2015 г. на повече от един милион търсещи убежище, много от които бягат от разкъсваните от войната Сирия и Ирак, дълбоко разделя Германия.

Три години след избухването на миграционната криза, притокът намаля драматично, но коалицията все още се бори за това, което би било устойчиво решение.

Дори в рамките на партията ХДС на Меркел някои среди открито подкрепят визията на Зеехофер.

„Главният план е важен сега и трябва да бъде изпълнен бързо“, каза премиерът на Саксония Михаел Кречмер.

„Разбира се, те трябва да бъдат върнати обратно на границата, затова имаме полицаи на границата и е правилно да ги имаме там“, каза политикът от ХДС.

Но Меркел няма да приеме връщането на бежанците, тъй като просто ще прехвърли проблема към съседите на Германия.

Германия не трябва да действа „в отделни национални линии“, каза тя.

За канцлера единственото устойчиво решение би било общоевропейско споразумение.

Вероятно в тази посока тя ще окаже натиск, когато се срещне по-късно във вторник с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна ще бъде най-тежко засегната, ако Германия затвори вратите си.

По ирония на съдбата, обаче, Курц споделя критиките на Зеехофер към политиката на Меркел за бежанците и трябва да се срещне с вътрешния министър в сряда.

Меркел засега има подкрепата за третата партия в коалицията си, Социалдемократическата партия. Тя също така отхвърля засилването на граничния контрол за търсещите убежище, което според нея противоречи на духа на Шенгенската зона.

Чакай реформата

Но притокът на бежанци не само повлия на решенията на избирателите в най-голямата европейска икономика. Той също така тласна гласоподавателите в ръцете на популистите и крайнодесните в Австрия и Италия.

Подавайки сигнал за увеличаващо се разочарование от новопристигналите, десният вътрешен министър на Италия Матео Салвини категорично отказа да позволи на спасителния кораб, превозващ стотици мигранти, да акостира в понеделник.

Изискванията на популистките и клонящите към крайната десница сили усложняват натиска на Меркел за солидарност в ЕС по отношение на имиграционните въпроси. Въпросът ще бъде разгледан на срещата на върха на 28 и 29 юни.

След като Австрия поеме ротационното председателство на ЕС на 1 юли, Меркел се надява да убеди Курц да подпише система за „гъвкава солидарност“ и да помогне за създаването на ефективна европейска гранична полиция.

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер от ХДС на Меркел призова Зеехофер към търпение.

„Би било хубаво, ако Германия изчака да види какво носи реформата на Дъблинската нормативна уредба в Брюксел, преди да предприеме едностранчиви мерки“, каза той пред репортери, имайки предвид регламентите относно процедурите за даване на убежище в блока.

Коментари