писане, журналисти

Имиджът на България в Европа е „тъжен и лош”. Една от причините е ситуацията, в която се намират медиите в страната. Тук журналистите се възприемат като фактори, които пречат. Това заяви Хендрик Зитих – ръководител на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“ по време  на представяне на изследване за нагласите на българите по темата за медиите, което беше представено днес.

„В България ситуацията с медиите не е здравословна. Няма атмосфера за качествена журналистика, а за да има такава, независимите журналисти трябва да усещат подкрепа да се развиват”, е мнението на Хендрик  Зитих.

„Когато разговарям с мои познати в Германия, чувам само отрицателни оценки. Една от причините е ситуацията, в която се намират медиите в страната”, допълни той.

Припомняме, че преди 12 години германските фондации „Конрад Аденауер“ и „Ханс Зайдел“ активно подкрепяха възхода и на ГЕРБ. Добрите публични  връзки  се поддържаха до миналата година, когато Цветан Цветанов все още беше зам.-председател на ГЕРБ. Той си партнираше добре с ръководителя на софийското бюро на Фондация „Конрад Аденауер“ Торстен Гайслер, докато се затвърждаваше политическия, икономическия и културния обмен между двете страни. Особено актуална беше подкрепата за коалицията ГЕРБ – СДС.

Това беше така до тази година, когато се сблъскаха мненията по тема медии. Последният такъв случай беше от септември. Тогава от медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“ отправиха остра критика към депутата от ГЕРБ Тома Биков, който днес беше сред участниците на събитието.

Причината беше негово обвинения, че медиите в Европа очернят България срещу заплащане.

„Сериозните медии в Германия не взимат пари за статии, особено свързани с България”, бяха категорични от фондацията.

От там дори бяха отправили официална покана към депутата за разговор, която беше отклонена.

Факт е, че България остава на 111-о място по медийна свобода, според организацията „Репортери без граници”. Според резултатите от днешното проучване, представено от „Тренд”, 29% от българите вярват по-малко на медиите след коронакризата, а над половината56%, заявяват, че мястото ни в дъното на класацията е заслужено. В събитието взеха участие представители на СЕМ, АЕЖ-България и експерти.

Според днешното изказване на  Тома Биков медиите „имат един фундаментален проблем – финансирането”.

„Ако очаквате от мен бързо решение, не мога да го дам. Ние като законодатели можем да гарантираме финансовата независимост на обществените медии”, заяви той.

Именно Биков нееднократно е определял класациите на „Репортери без граници” и докладите им за проблемите в медийната сфера у нас като манипулативни.

Разбира се недофинасирането на медиите е основен проблем, който никой не оспорва. Въпреки това той е само половината от решението. В България журналистите и издателите са подложени на непрекъснат натиск от властта и държавния репресивен апарат. Проблем, който е актуален от години.

предишна статия„Форин полиси“: Бруталните войни с дронове на Обама са мрачното му наследство за Байдън
следваща статияДнес някой ще се изплаши от действие на любимия, но не бива да го показва. Не веднага