физически упражнения
снимка: Pixabay

 Американският уебсайт Huffington Post създаде списък на видовете физическа активност, които са „най-полезни“ за тялото, тоест тези, които в този случай карат метаболизма ни да работи най-добре.

Кои са най-добрите физически упражнения за нашето тяло? 

физически упражнения
снимка: Pixabay

Изследовател, който провел анкета по тази тема сред много професионалисти, бързо осъзнал, че няма ясен и недвусмислен отговор. Ако попитаме дузина физиолози кое упражнение е най-добро, получавате дванадесет съвсем различни коментара.

Всъщност единственото основно правило, за което всички експерти са съгласни, е следното: просто трябва да намерите вида физически упражнения, които да можете да практикувате редовно.

Мета-анализ на проучвания върху физическата активност и смъртността всъщност показал, че рискът от преждевременна смърт при заседналите хора намалява средно с 20%, ако лицето започне да се занимава с бързо ходене (или еквивалентно), пет пъти седмично за 30 минути на ден. 

Нека си припомним работата на японски учен, който изучавал ефекта от ходенето (бързо ходене в продължение на три минути, след това леко ходене в продължение на три минути, повторено 10 пъти), в продължение на пет месеца, върху здравето на хиляди възрастни хора. Общата физическа годност на тези хора се подобрила с 20%, а симптомите на заболяването като хипертония, затлъстяване, хипергликемия намалели с 20%.

физически упражнения
снимка: Pixabay

Разходките също позволяват по-добър контрол на теглото.

А за спортисти, за които ходенето не носи твърде много ползи, професор Стюарт Филипс препоръчва упражнения за разтягане, които са „силни“ и активират повечето мускули в тялото, седалищните мускули, мускулите на гърба и краката.

Но програма, която се фокусира единствено върху разтягане или изграждане на мускули, може бързо да стане скучна. Има тренировки, които са по-трудни от ходенето и които работят толкова ефективно, колкото упражненията за разтягане: съкратени упражнения HIIT.

Това съкращение на английски означава интервални тренировки, висока интензивност.
Това обучение се състои от сесии, които редуват много кратки и много интензивни упражнения (велоергометър на най-високо ниво, спринт), които продължават от 30 секунди до 60 секунди, с фази на почивка.
Единствения недостатък: упражнението трябва да бъде интензивно до пълно изтощение, за да бъде ефективно …

предишна статияДруидите – мистериозните жреци със свръхспособности
следваща статияНа този италиански остров няма и никога не е имало коронавирус