Великобритания

Международна група от 239 учени призова в понеделник властите, включително Световната здравна организация, да признаят, че коронавирусът може да се разпространи във въздуха на разстояния далеч над два метра и да преразгледат съответно указанията си за превенция.

В коментар, появил се в списание Clinical Infective Diseases, експертите написаха, че проучванията показват „извън всякакво съмнение“, че вирусите могат да пътуват десетки метра във въздуха, а анализите на някои събития показали, че същото важи и за вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

„Измиването на ръцете и социалното дистанциране са подходящи, но според нас, недостатъчни за осигуряване на защита от дихателни микрокапчици, пренасящи вируси, пуснати във въздуха от заразени хора“, написаха авторите, водени от Лидия Моравска от Техническия университет в Куинсленд.

Техните препоръки включват по-голяма вентилация за закрити помещения; въвеждането на високоефективни въздушни филтри и ултравиолетови лампи; и да се избегне пренаселеността в сградите и в обществения транспорт.

Когато заразен човек кашля или киха, той изхвърля капчици с различни размери. Тези над пет до десет микрометра падат на земята бързо в рамките на метър или два, докато капчиците под този размер могат да станат суспендирани във въздуха във така наречения „аерозол“, оставайки на височина за далеч по-дълго и пътувайки по-далеч.

В научната общност се провежда бурен дебат за това доколко инфекциозните микрокапчици са в контекста на COVID-19, но засега СЗО съветва, че това се проявява при „при конкретни обстоятелства“.

От друга страна, проучванията на конкретни събития на разпространяване на заразата показват, че предаването на микрокапчици не е ограничено до болници.

Потокът от въздух от климатична инсталация изглежда, че прехвърля коронавируса на няколко маси в китайски ресторант през януари, където собствениците се заразяват, показва проучване.

Авторите на новия коментар признаха, че доказателствата за предаване чрез микрокапчици са „несъмнено непълни“, но твърдят, че доказателствата за големи капчици и повърхностно предаване също са непълни, но все пак са основата на здравните насоки.

„Следвайки принципа на предпазливостта, трябва да се справим с всеки потенциално важен път, за да забавим разпространението на COVID-19“, написаха те.

„Надяваме се, че нашето изявление ще повиши осведомеността, че предаването на COVID-19 във въздуха представлява реален риск и че мерките за контрол, както са посочени по-горе, трябва да бъдат добавени към останалите взети предпазни мерки“, заключиха те.

предишна статияДен за кратко пътуване за някой, а друг ще е склонен да нарушава правилата
следваща статияНемски цирк продава „сувенир“ – буркан с лъвски изпражнения