Шест месеца от началото на истерията с коронавируса в Европа хаосът с цифрите около пандемията се задълбочава. На фона на увеличаващата се обща смъртност все повече хора се питат доколко броят на починалите драстично надвишава броя на жертвите от ежегодните грипни епидемии и последвалите респиратори усложнения. И дали не е умишлено завишаван в опит да се получат повече от европейските милиарди?

Какво говорят цифрите?

Испания остава сред най-сериозно засегнатите от коронакризата в Европа. От днес в редица райони на Мадрид и околностите влизат в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Отново затварят парковете, а работата на магазините и ресторантите е ограничена.

Новите мерки идват при следните данни: смъртните случаи в Испания  от началото на пандемията са надхвърлиха 30 495. Как да проверим дали тази цифра е наистина шокираща? Търсенето на статистически данни от предходни години за предишни грипни ехидемии се оказва доста трудно, затова и поднасянето на данни от властите рядко се поставя под съмнение.

По данни на статистиката за 2018 година общо починали от респираторни заболявания в страната са 53 687 души.

Макар и сравняването на данни на пръв поглед да е доста грубо, това е единственият начин, за да се проследи мащабът на пандемията. В тези близо 54 000 души влизат със сигурност и хора с дихателни заболявания, които може би не са починали след прекарана грипна инфекция. Но и при настоящото обявяване на данните непрекъснато се изтъкват хора с подобни проблеми, починали от коронавирус. Така че това е единственият начин за сравнение на данни.

Близо 25 000 са били смъртните случаи в Италия само след усложнения от грип за сезона 2016/17 . Данните на здравните власти показват по-висок процент на смъртни случаи спрямо останалите европейски стани, особено сред възрастните хора. / Нещо, което шокира всички през март и април тази година по време на пандемията/

Лидер по най-голям брой смъртни случаи в страната за 2018 година е Лигурия. Това е и областта, от която тръгна пандемията на стария континент и където впоследствие стана ясно, че живее населението с най-висока средна възраст.

До момента жертвите на пандемията в Италия са 35 707 души, като близо 30 000 са в Северна Италия.

Многото случаи при това в райони със сериозно застаряващо население буди доста въпросителни около методиката за изчисление на жертвите. Особено след като Италия и Испания са страните, които ще получат най-много милиарди от ЕС за справяне с коронакризата.

През 2017/2018 от грип в Германия са починали 25 000 души. През пролетта на 2018 дори на някои места в страната се говореше, че болниците се затрудняват да поемат всички болни.  Тогава обаче нямаше подобни рестрикции. В момента жертвите на коронавируса в Германия са 9386.

Данните на Евростат за България през 2016 г. показват, че от болести на дихателната система са починали близо 4500 души, което е около 4 на сто от общата смъртност в страната (107 хиляди души). До момента от коронавирус са починали 761 души.

Значително повече британци са починали през месеците юни и юли от грип и пневмонии, които не са свързани с коронавируса, отколкото от Ковид-19, съобщи преди месец британският вестник  „Дейли мейл“.

Изданието се позовава на данни от Националния статистически институт на Великобритания. Според тях от 19 юни до 31 юли от грип и възпаление на белите дробове, които не са свързани с пандемията, в страната са починали 6 626 души, а от заболявания, предизвикани от Ковид-19 – 2 992.

Дори и СЗО не може да каже колко са жертвите на грипа по света годишно

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие смъртността от респираторни заболявания е третата основна причина за смъртта в страните от ЕС. Повече от 440 000 души починали от респираторни заболявания през 2015 г., увеличение от 15% спрямо предходната година. Повечето от тези смъртни случаи (90%) са били сред хора на 65 и повече години. Основно причините за смърт от респираторни заболявания са хронични обструктивна белодробна болест, пневмония, астма.

Трудно е да се каже колко души страдат от грип всяка година, но са десетки или стотици милиони – една оценка на СЗО говори за 800 милиона, което е 10% от населението на Земята. Световната здравна организация засега не е излязла със сравнителни данни между починалите в предишни години вследствие на различни грипни инфекции и жертвите на коронавирус.

Това, което се изтъква от месеци е, че между 250 и 600 хиляди души в света годишно умират в следствие на грип.

Средно между 10 и 15 процента от световното население се заразява с грип на годишна база. Възможно е този процент да достигне 50% при епидемии.

По думи на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, казани през януари тази година, хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грип, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не можело да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип.

Това на практика важи и за воденето на статистика за жертвите на коронавируса.

Особено преди получаването  на европейските милиарди, държавите имат сметка да надуват данните в търсене на по-сериозно финансиране.

От друга страна сериозната смъртност винаги стряска и предизвиква несигурност и притеснение сред хората. Това е и начин да се държат в подчинение и страх, че предстоят много тежки месеци.