Докато Украйна се кани да достави тестове, маски, дезинфектанти и вентилатори, за да се справи с новата епидемия от коронавирус, служителите в областната болница в западния украински град Хуст се притесняват от много по-основни нужди.

В опит да привлекат вниманието към лошите санитарни условия на прането в болницата, персоналът на главната болница в града публикува снимки на перални и вани от съветско време.

Кадри, излъчени по местната телевизия , показват болничното перално помещение, напълнено с перални машини, центрофуги и стари вани, всичките проядени от ръжда.

Пералнята, която пере 4,5 тона болнично спално бельо всеки месец работи в малка стая, стените са покрити с мухъл, лющеща се боя и напукана мазилка.

Хуст е град в региона на Закарпатска област с 31 600 души население. Градът се обслужва само от две лечебни заведения, областната болница и малка местна клиника.

Областната болница е вписана в националния регистър на лечебните заведения, одобрени за лечение на пациенти с коронавирус.

Един случай на коронавирус досега е потвърден в Закарпатска област, региона, в който се намира Хуст, според украинските здравни власти.

Броят на случаите с коронавирус е достигнал 804 в Украйна с 20 смъртни случая. Страната е една от най-бедните в Европа.