Начало Водещи Турският президент забрани Uber

Турският президент забрани Uber

1394
Uber

Турският президент Реджеп Ердоган забрани технологичната платформа за споделени превози „Убер” (Uber).

Държавният глава нареди системата да не действа повече на територията на страната.

Заповедта му дошла по време на ифтара в Истанбул, съобщи вестник „Дейли сабах“.

„Ние имаме собствена система за таксита, няма да позволим система за лични таксита да унищожи бизнеса на турските таксиметрови шофьори“, каза президентът, цитиран от изданието. „Убер“ се появи в Турция преди няколко години и започна да се развива в Истанбул, но много бавно поради сериозното противодействие на собствениците на таксита и нежеланието на самите турски граждани да променят привичките си.

В началото на април компанията за превози Uber заяви, че прекратява една от двете си услуги в Гърция след затягане на правилата в сектора.

Базираната в Сан Франциско компания каза, че прекратява наемането на частни непрофесионални шофьори от 10-ти април.

Uber започна да работи на територията на Гърция през 2014 г. и до сега управляваше UberX с частни непрофесионални таксиметрови шофьори и UberTaxi с професионални таксиметрови шофьори.

Иначе в САЩ се провежда разследване срещу компанията „Убер”. ФБР и прокуратурата на Ню Йорк имат подозрения, че фирмата е използвала неправомерно специален софтуер, за да се бори с конкурентите си.

„Уолстрийт джърнъл” съобщи пък, че американското министерство на правосъдието е образувало досъдебно производство срещу „Убер” за предполагаемо нарушение и на антикорупционните закони.

От ведомството смятат, че хората зад онлайн услугата са подкупвали чуждестранни служители от редица държави, които да „си улеснят бизнеса”, което е сериозно престъпване на американското законодателство.

предишна статияОтбелязваме 142 години от гибелта на Христо Ботев
следваща статия„Франс прес“: Рахой призна загуба още преди вота на недоверие