котка, Ван

Те са известни с бялата си козина и различните си по цвят очи. Да, те са красивата котешка порода, известна като котки Ван, които всички познаваме и обичаме. Красотата им бе призната на Международния конкурс за котешка красота „Щастливи котки“, който се проведе в Истанбул миналия уикенд, съобщава „Сабах“.

Две котки Ван на име Су и Башак представиха Турция на конкурса за красота, където се състезаваха 200 различни породи котки от 15 държави. Превземайки сцената с цялата си красота и елегантност, Су спечели най-много точки от журито и бе коронясана за най-щастлива и красива котка в света.

Су, както и другият суперзвезден турски състезател Башак, живеят под закрилата на Центъра за научни изследвания и приложения за Ван котки, който е основан в университета „Yüzüncü Yıl“. От деня на създаването си центърът провежда проучвания за улесняване на приемствеността и чистотата на породата котки Ван.

Ван котките са известни също и със своето приятелско поведение, подобна на лъвска походка и пухкава опашка, а породата е една от редките, които не се кръстосват.

предишна статияРадой Ралин – сатирикът, който в две строфи описва цяла епоха
следваща статияЕдна зодия днес може да се довери безрезервно на любимия, друга ще има проблеми на работното място