Начало Анализ Туитни в мрежата какво хапваш или как ресторантите се приспособяват към социалните...

Туитни в мрежата какво хапваш или как ресторантите се приспособяват към социалните мрежи

1363
ресторантите

Оптимистична прогноза за бъдещето на ресторантьорския сектор споделят хора в бранша, като 65% от тях смятат да въведат технологични иновации в заведението си. Това сочат резултатите от последното допитване на American Express в САЩ за потребителските тенденции в този бизнес, пише испанският вестник Expansion.

Според тях, онлайн поръчките и услугите по доставката, съчетано с нарастващото влияние на социалните мрежи, променят начина, по който потребителите откриват, взаимодействат и се наслаждават на гастрономичните си преживявания.

ресторантите

В момента 7% от собствениците или ръководителите на ресторанти използват технологии на масата чрез устройства, които позволяват да се поиска сметката или присъствието на сервитьор само с едно натискане на копчето. Но се очаква броят им да нарасне в идните години.

65% от анкетираните споделят, че преценяват възможността да внедрят тези технологии в заведенията си, въпреки че 75% от потребителите предпочитат ресторант с традиционни сервитьори, които предлагат персонализирано обслужване.

„Разликата между нарастващата тенденция сред ресторантьорите да залагат на технологични иновации и предпочитанията на клиентите задължава собствениците да обмислят и да определят коя е таргет групата им и да потърсят равновесие между традиционното обслужване на маса и въвеждането на технологични новости“, отбелязват от American Express.

Социалните мрежи също са се превърнали в ключов инструмент в преживявания на клиентите. 31% от запитаните споделят, че са дали положителна оценка или са публикували в профила си в социалните мрежи за посещението си в ресторант, коментирайки храната и напитките, които са избрали.

Според допитването 72% публикуват за преживяванията си в социалните мрежи. 86% от тях използват Facebook, а 46% залагат на Instagram.

„Все повече хора избират ресторанта, който да посетят, след публикация в социалните мрежи на техни приятели и познати. Поради това не е чудно, че 83% от ресторантьорите смятат, че социалните мрежи имат положително въздействие върху бизнеса им и влияят значително за вземането на решения за представянето на ястията в менюто.

43% от анкетираните за заявили, че са поръчвали храна с доставка в дома им чрез приложение или уеб страница поне веднъж в последния месец. Колкото до приложението им в заведенията, 24% от ресторантите в момента разполагат с платформа за управление на поръчки онлайн, докато 31% обмислят да въведат тази нова възможност в обслужването.

Резултатите от допитването потвърждават тенденцията от последните години, че  потребителите оценяват положително възможността да поръчват чрез мобилния си телефон или компютъра храна от любимия си ресторант.

Според анкетата „онлайн поръчките на храна и доставката по домовете задоволяват нуждите на клиентите и в същото време увеличават обема на поръчките и доходите на ресторантите“.

Като цяло собствениците на ресторанти са оптимисти за бъдещето на заведението си. 54% казват, че доходите са се увеличили спрямо предходната година, а 72% предвиждат растеж в идните 12 месеца.

Тази икономическа перспектива за растеж се отразява и в планираните технологични инвестиции и в бъдещите планове за наемане на служители. 65% от анкетираните планират да реализират технологични иновации идната година, а 83% от собствениците и управителите смятат да увеличат броя на служителите си.

„Заведенията все повече обмислят да включат технологични иновации, които им позволяват да запазят конкурентноспособността си, преди всичко за да намалят пилеенето на храна и да използват по-добре местните съставки“, отбелязват от American Express.

48% от собствениците или управителите в ресторантьорския сектор смятат, че пилеенето на храна има значително въздействие за рентабилността на бизнеса и много от тях вече вземат мерки за намаляването му. 59% от анкетираните образоват служителите си, за да намалят загубата на храна, а 53% контролират размера на порциите, които предлагат на клиентите си.