Начало Свят Три месеца затвор, ако проверяваш телефона на половинката

Три месеца затвор, ако проверяваш телефона на половинката

1513
Саудитска Арабия

Съд в Саудитска Арабия прати жена в затвор за това, че е прегледала телефона на съпруга си без неговото знание. Съпругът подал оплакване срещу нея, обвинявайки я в нарушаване на личното му пространство.

Съдът в Рас ал-Хайма осъжда жената на три месеца зад решетките, пише Profit.

В изказването си пред съдебните заседатели мъжът заявява, че жена му е копирала цялата информация от телефона му на друго устройство, за да може по-късно да я прегледа. Това се случило, докато той спял.

Според съда, жената заслужава да лежи в затвора, тъй като никой не ѝ е давал разрешение да ползва телефона на половинката й.

Според закона в страната, дори женените двойки не могат да проверяват телефоните си, макар и да имат съмнения за изневяра.

Жената обаче посочва, че мъжът й е предоставил паролата за телефона му и е позволил неговото изплолзване, тъй като и преди тя го е хващала в изневери с други жени.

Част от хората в страната застават зад осъдената, коментирайки: „Ако тя нямаше подозрения относно действията на мъжа си, защо да го прави? Него не го ли е срам, че праща жена си в затвора?“

В Саудитска Арабия новият закон за киберсигурността е един от най-строгите в света, особено когато става дума за защита на личните данни. Осъдените за онлайн престъпления могат да лежат и до 25 години.