Начало Водещи Тихомир Безлов: Показните арести се превърнаха в извънсъдебни наказания

Тихомир Безлов: Показните арести се превърнаха в извънсъдебни наказания

1061
Тихомир Безлов
На снимката: Тихомир Безлов

Г-н Безлов, спецпрокуратурата извърши акцията срещу бизнесите на Ветко и Маринела Арабаджиеви в тяхно отсъствие, защо не ги изчакаха да се върнат от Франция, а проведоха показната си акция по този начин?

Трябва да питате тях, за да получите най-точен отговор. Може да се предполага какви са причините за една такава операция.

Едната от възможностите, ако сме добронамерени, е, че след като е изтеглен кешът и се намира в тези офиси, това е уязвимост, т.е. вие можете да го намерите и да покажете схемата.  Ако изчакате, може да се предположи, че тогава ще изпуснете парите и няма да можете да си докажете престъплението. Но това е едната версия.

Има много варианти защо така се прави. Ако се интерпретира политически, може да се каже, че е било в удобен политически момент. В момента при толкова много политически събития би трябвало да го правите това, защото искате да покажете показност.

Какво е мнението Ви за тези 10 млн., за които се твърди, че са намерени – според Вас наистина ли са били намерени, нормално ли е толкова много пари да седят по сейфове и гардероби има ли възможност те да са законни?

Един от проблемите, които съществуват при тези ДДС чистения е, че вие трябва да минете през кеш. След като сте превели съответните суми за някакви псевдостоки и услуги, схемата обикновено е такава, че фиктивните фирми, на които сте превели, трябва да ви върнат парите в кеш. Защото ако ги върнат примерно по банков път, ще трябва да ги доказвате.

Съответно това, което правят тези фирми е: те ги връщат, като връщат част от ДДС-то и задържат някакъв процент от него от порядъка на 15-35% за услугата. Това с т.нар. чистачи.

Проблемът е, че те няма как да ви върнат парите по банков път, както сте им ги превели, защото трябва да се докаже произходът на парите. По тази причина моделът е, че парите се теглят на каса от т.нар. декларатори и съответно се събират.

Слабостта на тази схема е, че ви трябва известно време първо да съберете парите и второ няма какво да ги правите – дали ще ги изнасяте, дали ще ги декларирате през някой, който не плаща данъци – това си е вече въпрос на схемата. Така или иначе има една слабост в системата, че този кеш трябва да седи някъде.

Защо според Вас кметицата на „Младост” Десислава Иванчева беше арестувана публично пред всички журналисти заради предполагаеми 70 хил. евро подкуп, а тук за 10 млн. се чака Арабаджиеви да заминат за Франция и тогава да се направи акцията?

Не знам как точно се е извършила акцията. Възможно е този кеш да е събиран през последния месец, когато те не са били в страната.

Действително този паралел с кмета на „Младост” е важен, защото забележете, че на две инстанции съдът остави Иванчева в затвора – не й промени мярката за неотклонение. Докато в случая синът и двете счетоводителки, за които се твърди, че са били намерени различни санни в компютрите им, бяха пуснати от съда.

В единия случай имате 70 хил. евро, а в този случай имаме 10 млн. и имате много по-различен аршин.

Аргументът на съда е, че няма да се укрият, няма да извършат друго престъпление. Големият проблем е, че вероятно седейки навън, те имат възможност да спомогнат за прикриването на престъпление, т.е. да извършат още едно престъпление. Т.е. това е според мен много спорно решение.

Превръща ли се у нас публичното задържане в своеобразно наказание извън правната система?

Говорим за случая с Иванчева. Има много предположения, че там има демонстрация и то търсена демонстрация срещу някакво поведение на Иванчева, например когато спираше строителството. Остават подозренията, че това е някаква наказателна мярка, съдейки по всички последици – в ареста, начина, по който тя беше заведена в болница, начина, по който бе държана с часове на публично място. Всичко това както виждате го няма в този много по-сериозен случай, ако говорим за размера на парите.

предишна статияПолитическа мътилка и президент с царски мераци
следваща статияНикога не слагайте тези 5 храни в микровълновата!