Начало Водещи ТЕЦ „Марица Изток 3“ спря работа, ще произвежда само при „добра цена“...

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спря работа, ще произвежда само при „добра цена“ на тока

194
ТЕЦ

Снимка: БТА


Една от т.нар. „американски централи“, ТЕЦ „Марица Изток 3“, спря работа в 00:00 часа. Причината е изтичането на договора с Националната електрическа компания и липсата на график на производство.

„Системата на страната работи без проблеми и не очакваме такива в следващите дни,“ поясни изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), Ангелин Цачев, за БНР.

Според изпълнителният директор Васил Щонов, спирането е временно и няма да има съкращения на работници и служители. Голяма част от тях ще се занимават с поддръжка, ремонт и подготовка на централата за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри.

Производството на електроенергия от въглищните централи е паднало с 40% спрямо 2022 г., докато производството от ВЕИ е в сериозен подем.

През 2024 г. се очаква още между 800 и 1000 мегавата централи от ВЕИ да се

присъединят към преносната и разпределителната мрежа.

Собствениците на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ имат намерение централата да оперира още няколко години, но това зависи от решенията на държавата, промени в цената на балансиращата енергия и цената на въглищата.

Миньорите и енергетиците в ТЕЦ „Марица Изток 2“ заявиха, че са готови отново да излязат на протести, защото не им е ясно какво ще се случи с техните работни места.

Още новини от деня – четете тук