Бар
Бар "Меделин"

Нов бар в Париж с колумбийска тематика, в който има сервитьори в бронежилетки, коктейли, кръстени на известни трафиканти на кокаин, и портрет на наркобарона Пабло Ескобар, беше обвинен от активисти в придаване на фалшив блясък на търговията с дрога.

„Меделин“ отвори миналия ноември близо до „Шанз-Елизе“, като се криеше зад фалшива фасада на ресторант за такос с червен неонов надпис „Chez Pablo“, който показваше какво е вътре.

От тогава барът и нощен клуб стана хит сред своята млада и богата клиентела, не всички от които изглежда разбират всички препратки, направени в менютата и стените.

„Меделин“ е родният град на Ескобар в Колумбия, както и името на неговия картел, докато вегетарианско такос ястие, наречено „Пачо Ерера“, се отнася до един от осоветелавите на смъртоносния картел Кали.

Коктейлът „Мария Виктория“ е кръстен на вдовицата на Ескобар.

„Независимо дали искате или не, когато мислите за Меделин, мислите за Пабло, но това не е основната тема на бара“, заяви собственикът Андрен Димитрис пред АФП, отричайки, че го „идолизира“.

Френско-гръцкият бизнесмен, който е 37-годишен, признава, че е премахнал фалшива гробница за Ескобар, където клиентите да могат да запалят свещ за него, „защото това би обидило колумбийското население.“

Активистите в Париж проведоха кампания срещу нощното заведение, а снимки от него предизвикаха възмущение в социалните мрежи в Колумбия, където бруталната война на Ескобар през 80-те и 90-те години продължава да разделя хората.

„Като колумбиец намирам за шокиращо, че възхваляваме публично най-смъртоносния убиец в историята на Колумбия,“ каза пред АФП Хуан Давид Кастильо, който стартира онлайн групата „Стоп Меделин“.

„Пабло Ескобар е отговорен за смъртта на повече от 5000 души в Колумбия… за мен е обида, че хората могат да танцуват там“, добави 35-годишният готвач.

Ескобар е убит на покрив при престрелка с полицията в Меделин на 2 декември 1993 г. – един ден след 44-ия му рожден ден.

Според представители на Меделин, свързаното с наркотиците насилие в Колумбия е убило 46 612 души от 1983 до 1994 година.

Но „кралят на кокаина“ е запомнен от някои като колумбийски Робин Худ заради благотворителната си дейност, когато раздавал на бедните част от невероятното си богатство.

предишна статияЗдраво спиртосаният Брус Уилис показа среден пръст на папараци
следваща статияЗамбийска енергийна напитка се оказа нещо като „Виагра“