Бар
Бар "Меделин"

Нов бар в Париж с колумбийска тематика, в който има сервитьори в бронежилетки, коктейли, кръстени на известни трафиканти на кокаин, и портрет на наркобарона Пабло Ескобар, беше обвинен от активисти в придаване на фалшив блясък на търговията с дрога.

„Меделин“ отвори миналия ноември близо до „Шанз-Елизе“, като се криеше зад фалшива фасада на ресторант за такос с червен неонов надпис „Chez Pablo“, който показваше какво е вътре.

От тогава барът и нощен клуб стана хит сред своята млада и богата клиентела, не всички от които изглежда разбират всички препратки, направени в менютата и стените.

„Меделин“ е родният град на Ескобар в Колумбия, както и името на неговия картел, докато вегетарианско такос ястие, наречено „Пачо Ерера“, се отнася до един от осоветелавите на смъртоносния картел Кали.

Коктейлът „Мария Виктория“ е кръстен на вдовицата на Ескобар.

„Независимо дали искате или не, когато мислите за Меделин, мислите за Пабло, но това не е основната тема на бара“, заяви собственикът Андрен Димитрис пред АФП, отричайки, че го „идолизира“.

Френско-гръцкият бизнесмен, който е 37-годишен, признава, че е премахнал фалшива гробница за Ескобар, където клиентите да могат да запалят свещ за него, „защото това би обидило колумбийското население.“

Активистите в Париж проведоха кампания срещу нощното заведение, а снимки от него предизвикаха възмущение в социалните мрежи в Колумбия, където бруталната война на Ескобар през 80-те и 90-те години продължава да разделя хората.

„Като колумбиец намирам за шокиращо, че възхваляваме публично най-смъртоносния убиец в историята на Колумбия,“ каза пред АФП Хуан Давид Кастильо, който стартира онлайн групата „Стоп Меделин“.

„Пабло Ескобар е отговорен за смъртта на повече от 5000 души в Колумбия… за мен е обида, че хората могат да танцуват там“, добави 35-годишният готвач.

Ескобар е убит на покрив при престрелка с полицията в Меделин на 2 декември 1993 г. – един ден след 44-ия му рожден ден.

Според представители на Меделин, свързаното с наркотиците насилие в Колумбия е убило 46 612 души от 1983 до 1994 година.

Но „кралят на кокаина“ е запомнен от някои като колумбийски Робин Худ заради благотворителната си дейност, когато раздавал на бедните част от невероятното си богатство.