Kepler_telescope

Космическият телескоп „Кеплер“ остана без гориво и след продължила 9,5 години мисия, в която откри хиляди планети извън Слънчевата система и подпомогна изследването на светове с възможен извънземен живот, се пенсионира, съобщи НАСА.

„Кеплер“ сега кръжи около Слънцето и е отдалечен от Земята на около 156 милиона километра. В течение на своята мисия телескопът откри много планети, които имат подобни на Земята условия и тези планети са наречени „Земя 2.0“. „Кеплер“ показа също, че подобни планети са много по-често срещани, отколкото предполагаха учените. От 20 до 50 звезди в нощното небе са обикаляни от скални планети с подобен размер като Земята.

Телескопът разкри повече от 2 600 планети около орбитата на други звезди.

Междувременно НАСА обяви, че стартирането на новия „Космически телескоп Джеймс Уеб“, който ще замести „Кеплер“, е отложено.

Системата за позициониране на „Кеплер“ се срина през 2013 г., около четири години след старта, но учените успяха да намерят начин да я запазят в действие. Телескопът вече няма гориво за нови задачи.

Чарли Собецк от НАСА отбеляза, че полетът на Кеплер е продължил повече от планираното.

„Кеплер“ стартира на 6 март 2009 г. и задачата му бе да определи дали земноподобните планети с шанс за живот са често срещани или рядкост в нашата система.

„Кеплер“ отвори за човечеството вратата за изследване на Вселената“, каза Уилям Боруцки от НАСА.

За да открие екзопланети „Кеплер“ използва метод, наречен транзитна фотометрия. Новият ловец на екзопланети, сателитът ТЕСС, стартира през април тази година.

предишна статияКиното празнува Хелоуин: Най-добрите филми на ужасите за 2018 година
следваща статияПлодовете и зеленчуците не стигат за всички по света