Начало Здраве Тази опасна грешка убива метаболизма ви. Коригирайте я!

Тази опасна грешка убива метаболизма ви. Коригирайте я!

855
Сподели
сън

Можете да ядете правилно и да се упражнявате усилено, но резултатите ви се виждат задоволителни. Можете да използвате специални добавки или дори лекарства, но метаболизмът ви да продължи да бъде в режим на заспиване. 

Всъщност, дори да сте поддръжник на здравословния начин на живот, човек не винаги може да изглежда и да се чувства на сто процента, пише Zdrave.to. Повечето хора не осъзнават, че постоянно правят една грешка, която „убива“ метаболизма и като цяло праща на вятъра всички усилия.

Поради това погрешно действие имате проблеми с хормоналната система, откъдето имате постоянно усещане за глад, наднормено тегло, загуба на енергия и яснота на мисленето. И най-лошото – поради тази грешка един напълно здрав човек може да се превърне в диабетик.

И така, каква е въпросната толкова голяма и ужасна грешка? Нездравословният сън!

ЗАЩО ЛИПСАТА НА СЪН УВРЕЖДА ЗДРАВЕТО

Поради липса на сън, нивото на хормона лептин намалява, което ни казва, че сме сити. И в същото време, нивото на хормона на глада, напротив, се увеличава. В резултат на това ни е трудно да контролираме апетита си.

Когато се събудим, веднага усещаме чувство на глад и ни се ядат само вредните храни. Както казват експертите: “ Невъзстановената нервна система изисква стимулиране и се усеща желание за най-стимулиращите продукти.“ Това е мястото, където се намесват сладкото и брашното, а това по-късно се отразява като нежелани мастни слоеве на различни места по тялото ни.

Много хора не знаят, че процесите на изгаряне на мазнините се осъществяват по време на сън. Когато спим, настъпва активиране на мастните клетки с лептин, което помага да се изгарят излишните калории. Ако получаваме малко сън, този процес се забавя, което се отразява после на фигурата ни.

Липсата на сън също има лош ефект върху чувствителността на клетките към инсулина. Ако това ниво е ниско, то тялото се нуждае от голямо количество от този хормон, за да премахне излишната захар в кръвта. А значителното количество инсулин става причина за излишна мастна маса.

Липсата на сън се възприема от тялото като стресова ситуация, така че нивото на стресовия хормон кортизол се увеличава, което помага на мазнините да се депонират в корема и бедрата.

Поради липса на сън, мозъчната тъкан е травматизирана и когнитивните способности са намалени. Освен това може да забравите за добрто настроение.

По време на сън мозъкът ни не спи: той ни освобождава от силни невротоксини – странични продукти, натрупани през целия ден. Ако процесът на сън е недостатъчен, може да се появят проблеми с паметта, вниманието и веселието на духа. А ако има хронично недоспиване, може да се появят възпалителни процеси и увеличаване на оксидативния стрес, което може да доведе до синдрома на Алцхаймер или до развитието на други заболявания, свързани с възрастта.

Малкото количество сън бързо застарява на човек. Става въпрос за хормона на растежа, който ни помага да се възстановим и поддържаме младостта си. Но той се активизира докато спим. Поради липсата на този хормон, кожата старее, появяват се бръчки, мускулната тъкан отслабва.

Ако изпитвате липса на сън, е време да промените това!

ФОРМУЛАТА ЗА ДОБЪР СЪН

Всяка седмица легнете 15 минути, преди да започнете да спите за 7-9 часа.

Стаята трябва да е абсолютно тъмна – само тогава хормоналната система ще работи перфектно.

Преди да си легнете, не гледайте телевизия и не стойте в интернет – добре е, когато нервната система е в спокойно състояние.

Не яжте 2-3 часа преди лягане, ако не желаете ефектът от изгарянето на мазнините да изчезне.

Обърнете внимание: метаболизмът няма да работи по-бързо с недохранване! Но просто изключете от диетата си нишестени и мастни храни и започнете деня си с цели мазнини и протеини.

Коментари