Начало Любопитно Създадоха биоразградими бутилки за вода

Създадоха биоразградими бутилки за вода

1752
биоразградими бутилки

Исландският Ари Йонсон създаде биоразградими бутилки за вода, като използва червени водорасли. Йонсон изучава Продуктов дизайн в Исландската академия на изкуствата, а изобретението си представи на фестивал за дизайн в Рейкявик.

Усещам, че има спешна нужда да се намерят начини да се замени поне част от невероятния обем пластмаси, които произвеждаме, използваме и изхвърляме всеки ден. Защо използваме материали, на които са нужни стотици години, за да се разградят в природата, за да пием по веднъж и след това да ги изхвърлим”, споделя Йонсон.

Неговите бутилки са изработени от агар – вещество, което се добива от червени водорасли. Той наподобява желатин, като дори е негов често срещан заместител в менюто на хора, които консумират само растителна храна.

Технология на производството – при смесването на агар на прах с вода се получава гелоподобна консистенция. След като получената смес се нагрее, тя се поставя в студен калъп, а по-късно се завърта в контейнер с ледена вода. Резултатът е биоразградима бутилка, която може да замести пластмасовите.

Бутилката запазва формата си до момента, в който съдържа течност, а след това започва постепенно да се разгражда. Ако пък не искаме да оставяме никакъв отпадък, спокойно можем да „изядем” бутилката, именно защото агарът е заместител на желатина.

Агарът е познат на човечеството от далечната 1650 година. Той е продукт, смес на полизахаридите агароза и агаропектин, получен по пътя на екстракцията от червени и кафяви водорасли, растящи в Бяло море и Тихия океан. Използва се в лаборатории като хранителна среда за микроорганизми и в сладкарството.

 

предишна статияМанчестър Юнайтед превзе Москва, Лукаку с основен принос за петата поредна победа (ВИДЕО)
следваща статияАвтомобилите на британска компания ще прогнозират времето