Начало България Столична община препоръчва: топлете се на ток, използвайте градския транспорт

Столична община препоръчва: топлете се на ток, използвайте градския транспорт

1014
София, мръсен въздух

Отново над  нормата е нивото на фини прахови частици във въздуха на София. Столичната община предупреди за очакваното повишение.

Според станцията в ж.к. Дружба предупреждението е за умерено замърсяване, в кв. Павлово – за средно, в кв. Хиподрума – високо, в ж.к. Надежда – средно.

От Общината призоваха жителите и гостите на столицата да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт.

Особено внимание се обръща на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО4, които да ограничат придвижването с тях.

В случай, че гражданите използват личния си автомобил, молбата на Столичната община е шофьорите да не оставят двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути.

Домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Столична община осигурява допълнителни автобуси по две от линиите до Витоша. Това са най-натоварените автобусни линии – 66 и 63.

Възложени са извънредни проверки да извършват Столичен инспекторат за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и на Пътна полиция при СДВР.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

Къде е най-мръсен въздуха в този час вижте ТУК

Замърсен е и въздухът в други части на страната. Къде? Вижте ТУК.

предишна статияРекорден брой участници в тазгодишното издание на „Сурва”
следваща статияРеалити звездата Кайли Дженър няма намерение да се жени за бащата на детето си