Начало България Спаси София алармира отново за мръсния въздух в столицата

Спаси София алармира отново за мръсния въздух в столицата

919
Мръсен въздух

„София никога не е била толкова мръсна. Геноцид върху софиянци. Само така може да бъде определен убийствено опасният въздух, надвиснал над града“, алармират от гражданската организация Спаси София.

Вчера концентрацията на ФПЧ 10 в някои квартали беше до над 25 пъти над пределно допустимата граница. Тази сутрин концентрациите вече са около 900 μg/m3 – около 20 пъти над границата, съобщават от организацията.

Излагането на подобни нива на канцерогенно замърсяване значително увеличава риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане, дефекти при раждането, преждевременна смърт и др. Само днес в България, като резултат на замърсяването ще умрат 40 човека, а София остава най-замърсената столица в ЕС, заявиха от Спаси София.

По всички международни стандарти, концентрации над 200 μg/m3 се смятат за много опасни по здравето, а предприемането на мерки за неотложно. Париж например забранява работата на заводите, отопляване на твърдо гориво и употреба на автомобили под Евро 5 при нива между 80 и 150 μg/m3. Столичната община обаче, при концентрации над 1000 μg/m3, продължава да крие информация от гражданите и да бездейства. За днес управляващите са предвидили само две мерки – призив гражданите да ползват градския транспорт и призив при възможност да не се отопляваме с твърдо гориво. Ако не беше престъпно и опасно за здравето, щеше да е смешно, заявяват от организацията и се обръщат към столичния кмет със следния призив:

„Г-жо Йорданка Фандъкова, евтиният ПР и призоваването не е решение! Ситуацията изисква спешни, категорични и непопулярни мерки сега!“.

От Спаси София настояват за пълна забрана, постоянен контрол и тежки наказания за всички, които горят пластмаса, дрехи, гуми, масла, кабели… Друго искане е да започне процес по пълната забрана на отопление с твърдо гориво. Според организацията общината трябва да разшири трамвайната и тролейбусна мрежа като алтернатива за придвижването с личния автомобил. Категорично се настоява за връщане на измервателната станция на Орлов мост и поставяне по една във всеки район на София.

Спаси София настояват още общината да оправи модела за ранно предупреждение и прогноза, прикриващ реалното замърсяване.

„Въздухът е тих и невидим убиец, а неговите последствия ще ги почувстваме след години. Затова геноцидът в София трябва да спре! Сега!“, казват още от Спаси София

предишна статияИзвънредни проверки в цялата страна заради Никулден
следваща статия60 държави идват при теб с благотворителен базар в София