Начало България Социалното министерство с нова инициатива за връщане на спецове от чужбина

Социалното министерство с нова инициатива за връщане на спецове от чужбина

734
Сподели

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) започна инициатива за организиране на кариерни форуми в страни, в които има големи български общности. Целта на събитията е българите, които учат или работят в чужбина, да се информират за предложения за работа на чужди компании у нас. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при участието си на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството. По време на форума той представи политиките на МТСП за връщане на българите от чужбина и за преодоляване на недостига на квалифицирани кадри в България.

Връщането на българите от чужбина е голямо предизвикателство, което се надявам да посрещнем заедно с бизнеса, каза Петков. Той припомни, че МТСП е организирало кариерен форум във Виена с австрийски работодатели, който е посетен от над 150 българи, учещи и работещи в Австрия. През тази година възнамеряваме да организираме подобни форуми в Лондон и Берлин, като силно се надявам да получим подкрепата на бизнеса, каза министър Петков.

Като друга мярка за справяне с липсата на квалифицирани кадри той посочи привличането на работна ръка от държави извън Европейския съюз. В тази връзка бяха направени стъпки за опростяване на процедурите за наемане на чужди сезонни работници, които улесняват работодателите, припомни министърът на труда.

Петков добави, че се предприемат мерки за облекчаване на реда за получаване на Синя карта на ЕС, за да се насърчи привличането на висококвалифицирани специалисти от трети страни. Предвижда се да се разшири и списъкът с професиите, за които работодателите могат да привличат чужди кадри с висока квалификация без пазарен тест. Министърът на труда посочи, че се разработват и политики, които подобряват баланса между личния и професионалния живот, за да се насърчи по-активното включване на майките на пазара на труда.

Коментари