Социалната дистанция

Социалната дистанция е толкова често срещана практика в наши дни, колкото миенето на ръцете, но очевидно хората не са единствените, които се придържат към нея. Оказва се, че мишките също спазват социална дистанция, когато техните партньори се разболеят, показва ново проучване, за което съобщава „Стъди Файндс“.

Невролози установяват, че мишките имат мозъчна верига, която ги спира да се чифтосват с други гризачи, които изглеждат зле здравословно.

Изследването, публикувано в списание „Nature“, показва, че когато мъжките мишки срещат женска, показваща признаци на заболяване, те практически я игнорират и не правят опити да се чифтосват с нея, както обикновено. Поведението се контролира от верига в амигдалата, която разпознава характерни миризми от болни животни и задейства предупредителен сигнал да стоят далеч.

„Като общност е много важно животните да могат да се дистанцират от болния индивид“. Казва в изявление авторът на изследването д-р Глория Чой, доцент по мозъчни и когнитивни науки в Кембриджския университет.

В новото проучване изследователите поставят мъжки мишки в една и съща клетка със здрава женска или такава, която показва признаци на заболяване. Те открили, че мъжките се ангажират много по-малко с болните женски и не полагат никакви усилия да ги привлекат.

Констатациите показват, че въпросната част от амигдалата комуникира с друга част, наречена медиална амигдала, намираща се в хормон. Д-р Чой казва, че връзката с този хормон е интригуваща, тъй като той може да бъда част от дисфункцията на щитовидната жлеза, което е свързано с депресия и социално отдръпване при хората. Сега тя планира да проучи възможността вътрешните фактори като психическото състояние да променят тези нива на хормоните в мозъчните вериги, за да контролират социалното поведение.

„Това е нещо, което се опитваме да изследваме в бъдеще – дали има връзка между дисфункцията на щитовидната жлеза и модулацията на тази верига на амигдалата, която контролира социалното поведение“, казва тя.

Източник: БГНЕС

предишна статияЯжте портокалите цели и заедно с кората
следваща статияКейтлин Дженър обявява кандидатурата си за губернатор на Калифорния