Начало Здраве Содата за хляб – безопасно и лесно лечение на артрит

Содата за хляб – безопасно и лесно лечение на артрит

801
Сподели

Содата за хляб се използва като лекарство от поколения поради нейните антиацидни свойства. Но ползите от нея се множат и доказват от нови изследвания, които могат да обяснят защо е ефективна содата при лечението на автоимунни заболявания като артрит. Как може тази кулинарна подправка да промени възпалителния отговор на тялото? Натриевият бикарбонат обикновено се използва като набухвател за торти. Половин чаена лъжичка сода за хляб често се приема за облекчаване на киселини или рефлукс. Това вещество се използва и за избелване на зъбите. В ново проучване, чиито открития вече са публикувани в “Журнала по имунология”, изследователи от Медицинския колеж от Джорджия в Университета “Аугуста” разкриват точно как приемането на сода за хляб може да подпомогне имунната система срещу възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, пише на сайта medicalnewstoday.com, цитиран от Zdrave.to.

Пол О’Конър, физиолог в Университета “Аугуста” и колегите му, изследвали ефектите, които се причиняват следствие на прием на сода първо върху плъхове и след това върху хора. Техните експерименти показват сложна връзка за това как содата дава сигнал на специален вид клетка, наречена “мезотелиална“. Тя “казва” на тялото, че е добре и не е атакувано от “вредители”, което прави ненужна агресивната имунна система. Така се предотвратяват вредните автоимунни реакции.

Содата за хляб “подтиква” стомаха да произвежда повече стомашна киселина, което му позволява да смила храната по-бързо и лесно. “Наистина, пиенето на сода бикарбонат засяга далака и ние мислим, че това се случва през мезотелиалните клетки”, казва O’Конър. Мезотелиалните клетки комуникират с органите и средата, чрез която изпращат своето послание, е невротрансмитерът ацетилхолин.

undefined

И какво всъщност се случва? Авторите на изследването отбелязват, че участниците в проучването, които са приели сода, имат промяна във видовете имунни клетки, активирани в далака. В действителност, провъзпалителните макрофаги (М1) са намалели на брой, докато нивата на противовъзпалителните клетки (М2) нараствали.

Същите видове клетки се намират в кръвта и бъбреците и вероятно содата за хляб може да се използва и в лечението на хронично бъбречно заболяване. Тази идея подтикнала авторите на новото изследване да проучат механизмите, чрез които това вещество може да помогне за подобряване на бъбречната функция.

Това, което изследователите забелязали, е, че нивата на М1 клетките в бъбреците спаднали, докато тези на М2 клетките се увеличили. Това се установило при плъховете, върху които се провело изследването, с бъбречно заболяване, а също и при здравите плъхове. И това била причината, която лансира идеята, че содата за хляб може да повлияе на възпалителния процес на клетъчно ниво. Когато изследователите наели здрави студенти по медицина и ги помолили да изпият разтвор на сода за хляб, станало ясно, че противовъзпалителният ефект от това вещество се получава в далака, както и в кръвта.

Едно от основните разкрития на авторите е фактът, че мезотелиалните клетки са “медиирали” противовъзпалителните сигнали. Съществуващата теория в работата е била, че сигналите се предават към съответните клетки през вулканичния нерв, които се намира в черепа и комуникира със сърцето, белите дробове и различните органи в корема. Но експериментите разкрили, че тази идея е неправилна. Когато учените се опитали да изолират този нерв, това не се отразило на поведението на мезотелиалните клетки. Вместо това станало очевидно, че тези клетки имат по-директна връзка с органите, отколкото се смяташе досега.

“Ние смятаме, че холинергичните (ацетилхолинови) сигнали, които знаем, че “медиират” този противовъзпалителен отговор, не идват директно от нерва, който игнорира слезката, а от мезотелиалните клетки, които образуват тези връзки към далака”, обяснява О’Конър.

Резултатите започват да дават отговор защо содата може да помогне при автоимунни заболявания, включително артрит.

Коментари