сол

Може ли човек да умре от прекомерно ядене на сол? Има ли смъртоносна доза от „бялата отрова“,  както я наричат?

Ето какво казват експертите.

Смъртните случаи при хипернатриемия (необичайно повишаване на нивата на натрий в телесните течности) настъпват при концентрации, вариращи от 153 до 255 mmol / L. Нека бъдем песимисти и да предположим, че сте слаби и умирате при доза, равна на долния праг. Тази концентрация е приблизително 351,5 mg / L. Човешкото тяло има средно 5 литра кръв. Това означава, че общо 17,6 g натрий трябва да бъдат разтворени във вашата кръвоносна система.

Една част от състава на трапезната сол (натриев хлорид) е 40% натрий. Следователно от една чаена лъжичка (около 5 g) можем да получим около 2,3 g натрий. Съответно, за да получим смътоносната концентрацията, трябва бързо и без да пием течности да изядем около 8 чаени лъжички готварска сол.

С тази доза натрий имате реален шанс да умрете, ако никой не ви окаже медицинска помощ и наблизо няма източник на прясна вода. Смъртта вероятно ще бъде много болезнена и се чувства като екстремна жажда.

Повечето хора не могат да преодолеят това чувство – те просто бързат да пият вода, която много бързо нормализира концентрацията на натрий.

Документирани са случаи в реалния живот

, при които пациент е починал след бързо изяждане на 20 грама сол.

В същото време, консумираните дози на килограм в повечето от описаните случаи са малко повече от 2 пъти по-ниски от LD50. Следователно консумацията на повече от 20 грама сол, което съответства на 400 mg / kg , вече е потенциално животозастрашаваща ситуация.

Средната летална доза  LD50 (доза, водеща до смърт в 50% от случаите), която е общоприета мярка за такива тестове, за трапезна сол е 3 грама на килограм телесно тегло.

За сравнение:

  • вода – 90 грама на килограм тегло,
  • етилов алкохол – 7,06 грама на килограм тегло,
  • витамин С – 11,9 грама на килограм тегло.

Все пак бъдете внимателни и не прекалявайте.

предишна статияСенатът гледа импийчмънта на Тръмп
следваща статияПредимно слънчево и значително топло време днес