Начало Здраве Смокините – изпитан лек при липса на енергия

Смокините – изпитан лек при липса на енергия

467
Сподели

Смокините с право се наричат райският плод на Средиземноморието. Техните лечебни части са плодовете, млечният сок, листата и кората на дървото. Изсушената версия на смокините се смята за супер храна, която е достъпна целогодишно, но едва ли може да надмине сочните плодове.

Суровите смокини съдържат до 80 процента вода и тъй като стимулират енергията, най-добре е да ги консумирате сутрин, съветва Локално.

Понижават кръвното налягане

Смокините са чудесен източник на калий, който помага за понижаване и регулиране на кръвното налягане. Минералът калий е слабо достъпен в храната и е необходим за функционирането на организма. Много хора страдат от дефицит на калий в резултат на повишена консумация на сол.

Помагат при отслабване

Смокините са добър източник на диетични фибри, които подобряват храносмилането и ни дават усещане за ситост за дълго време, като по този начин ни помагат да отслабнем. Смокините съдържат повече разтворими и неразтворими фибри от другите плодове. Разтворимите фибри понижават също холестерола в кръвта. В 100 грама смокини има само 74 калории.

Намаляват кръвната захар

Смокиновите листа понижават кръвната захар. Листата могат да се използват не само при приготвянето на различни ястия, но и при приготвянето на чайове. Някои изследвания показват, че смокините помагат за регулирането на захарта при хора с диабет тип 1.

Помагат за добро настроение

Те съдържат голямо количество витамин В комплекс, който дава енергия на тялото ни, осигурява еластичност на кожата и силни мускули. Друго предимство на витамин В комплекс е, че той подобрява мозъчната функция и по този начин концентрацията и паметта и подобрява общото ни настроение. Ако безсънието е резултат от вашето недоволство, смокините, поради високото си съдържание на магнезий, могат да помогнат.

Помагат при кожни израстъци

В народната медицина смокините се считат за чудесен помощник при проблеми с кожни израстъци, като брадавици. Достатъчно е да разположите половинката от пресния плод върху тялото, където е проблемът, да го оставите за една нощ и сутринта да изплакнете с топла вода. След това премахването на проблема е по-лесно и ако е необходимо, можете да повторите процедурата до 5 пъти.

Съдържат изобилие от витамини и минерали

Високите концентрации на глюкоза и фруктоза са по-здравословни заместители на бялата, индустриална захар. Съдържат много желязо, фосфор, калций, калий, магнезий, витамини В6, Е, С и витамин А. Те също са богати на бета-каротин, затова се препоръчва да консумирате смокини няколко дни преди слънчеви бани. Съдържат високо съдържание на вода и естествени захари, така че са полезни при възстановяване след изтощение и детоксикация

Коментари