затлъстяване

Американски учени откриха естествен протеин, който се бори ефективно със затлъстяването. Откритието е направено напълно случайно.

Първоначално екипът учени от Университета Джорджтаун във Вашингтон са изучавали природата на раковите заболявания, посочва Би Би Си.

Те са се опитвали да установят каква роля за формирането на туморите играе естественият протеин ВР3, който присъства в малки количества в нашия организъм. В хода на експериментите се установило, че той е силен регулатор на метаболизма.

Страдащите от затлъстяване лабораторни мишки, при които е било активизирано производството на този протеин, са започнали да отслабват, въпреки че активно са продължили да поглъщат храна.

Изследователите са достигнали до извода, че ВР3 може да бъде използван за лечението на болести, свързани с разстройството на метаболизма – такива като диабет тип две или затлъстяване на черния дроб.

Тъй като веществото не е лекарство, а се произвежда в организма по естествен път, неговите клинични изпитания могат да започнат в най-скоро време.

„Открихме, че 8 процедури по приема на ВР3 в течение на 18 дни са достатъчни, за да намалим с една трета обема на мастните тъкани на страдащите от затлъстяване мишки“, заяви професорът по онкология и фармакология Антъни Уелщейн, който е един от водещите автори на изследването.

Терапията е подобрила и останалите показатели, които са свързани със затлъстяването, като например, предотвратяват хипергликемия – повишеното съдържание на захар в кръвта, което е основният проблем за болните от диабет. А мазнините в черния дроб са се разтваряли и изчезвали.