Начало Технологии След 139 години: Край на стационарните телефони във Франция

След 139 години: Край на стационарните телефони във Франция

810
Сподели
телефони

Френският телекомуникационен оператор Оранж (Orange) – бившият Франс телеком (France Telecom) – ще престане да предлага абонаменти за стационарни телефони от 15 ноември 2018 година, 139 години след създаването на първата телефонна мрежа в Париж, съобщава Нова тв.

Така след няколко години ще бъде необходима специална кутия, за да могат да се правят обаждания от фикс телефон – домашен или в компаниите.

Прекъсването на комутаторната телефонна мрежа обаче няма да се извърши изведнъж през есента, а ще се прави постепенно, в разстояние на няколко години. Първият етап предвижда след три месеца новите клиенти на Оранж или тези, които сменят адреса си, вече да не могат да ползват класическа фиксирана телефонна линия, като ще им бъде предложена услуга с „бокс“ (кутия). Едва през 2023 година операторът ще започне постепенно да прекъсва телефонна мрежа в отделни общини. „Ще има улеснени процедури за възрастните хора“, увери пресслужбата на Оранж.

С повсеместната поява на смартфоните, французите все по-масово се отказват от стационарните телефони. От 2012 година до днес употребата им е намаляла наполовина.

Компаниите също ще трябва да обърнат страницата на стационарните телефони и факсовете. В момента 70 процента от тях ползват такива. Така че инвестициите за професионалистите ще бъдат съществени, а може да настъпи и недостиг на ново оборудване, ако всички едновременно започнат да преминават към новата система. Предимство ще имат големите компании, които поръчват по-големи инсталации, за сметка на малките и средни предприятия.

Коментари