Сподели
Иван Гешев
Иван Гешев

След два дни обсъждане и 10-часово заседание днес Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи предсрочно от поста му главния прокурор Иван Гешев заради изказването му за депутатите, които нарече „политически боклук“. 16 от кадровиците бяха „за“ при необходими 13 гласа. Четирима останаха верни на обвинител №1 и се обявиха „против“.

Решението е безпрецедентно в историята на България. Самият Гешев не присъства на гласуването. Той остана на заседанието до обяд и обяви, че заминава за Страсбург, където ще участва в среща на групата за върховенството на закона в Европарламента. Очаква се утре Гешев да говори пред евродепутатите и да даде информация за нашумелите дела „Барселонагейт“ и „златните кюлчета“, свързани с Бойко Борисов.

На заседанието днес той за първи път нападна Делян Пеевски.

„Надеждата ми е, че ВСС няма да влезе в политическия график на Борисов и Пеевски“, каза Гешев.

Напускането му на заседанието на ВСС бе определено от някои негови членове като „шиканиране“ на процедурата.

„И аз съм поканен в Страсбург, но министерството праща там зам.-министър заради важността на заседанието на ВСС“, заяви правосъдният министър Атанас Славов.

След гласуването той коментира пред журналисти, че оттук нататък на ход е президентът.

Решението се изпраща на Румен Радев, финалният акт е указът на президентът, коментира Славов. Той добави, че държавният глава няма срок, в който да издаде указа, но самата процедура предполага бързо произнасяне.

„Производството пред Конституционния съд (КС), инициирано от главния прокурор, е допуснато, но все още няма образувано дело. Това не е основание за държавния глава да спре процедурата“, подчерта Атанас Славов.

„Не мисля, че е валидно основанието при висящо дело в Конституционния съд да се спира подобна процедура, защото тя е изцяло в полето на съдебната власт, а Конституцията е възложила на законодателя в Закона за съдебната власт да уреди тази процедура“, смята той.

Министърът поясни, че днешното решение на ВСС за отстраняването на Гешев не е самостоятелно, самостоятелно не може да бъде обжалвано. ВСС предлага на президента.

„Финалният акт е указ на президента, който подлежи по принцип на конституционен контрол“, добави Славов.

„В този случай ВСС упражнява свое право на преценка и затова не допускам КС да замести преценката на ВСС със свое решение, според мен процедурата е необжалваема“, каза правосъдният министър. И изрази увереност, че ако президентът върне решението, отново ще бъде събрано мнозинство при ново гласуване.

„Очевидно ръководството на прокуратурата отдавна използва своите функции доста политизирано. И видяхме след изявленията на господин Гешев от 15 май, той реално пристъпи към действия, парламентът е залят с искане за имунитети и производства, които са били висящи или дори прекратени години наред, сега са възобновени. Има свръхактивност на прокуратурата, това вероятно е защитна стратегия на господин Гешев и е по-скоро доказателство за политизация и за необходима реформа“, посочи Атанас Славов.

След предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор реакция дойде и от Министерския съвет (МС).

„Освобождаването му е само една стъпка от съдебната реформа, поета като ангажимент от парламентарното мнозинство, което подкрепя кабинета „Денков-Габриел. Очакваме Народното събрание и останалите институции да продължат да следват посоката към цялостна съдебна реформа в полза на българското общество, така както е заложено и в управленската програма на правителството“, допълват от МС.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

Коментари